Rogge: 'Geen spijt van Peking'
Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), heeft verzekerd dat hij "totaal geen spijt" heeft dat de keuze op Peking gevallen is om de Olympische Spelen van 2008 te organiseren.
De laatste tijd komt er immers meer en meer kritiek over de vervuiling en de Chinese buitenlandpolitiek.

"Waarom zouden wij wel slagen in iets waar generaties staatsleiders niet in geslaagd zijn? Wij zijn een sportieve organisatie, er zijn beperkingen aan hetgeen wij kunnen doen", verklaarde Rogge in een interview met de BBC.

De IOC-voorzitter werd ondervraagd over de dreiging van mensenrechtenorganisaties om de Spelen van Peking te boycotten als China zijn buitenlandpolitiek niet verandert en zijn steun aan de Soedanese regering en de militaire junta in Birma niet stopt.

"We hebben in het verleden al meermaals bewezen dat we ons voor de rechten van de mens inzetten", verduidelijkte Rogge. "Maar verwacht van het IOC niet wat het IOC niet kan doen. De Spelen kunnen niet alle problemen van de planeet regelen", verduidelijkte Rogge.

"We houden Spelen in een land dat een vijfde van de wereldbevolking vertegenwoordigt, in een land dat verandert en nog zal veranderen. We hebben geen spijt", stelde de IOC-voorzitter.