Bewakers van de privéveiligheidsfirma Blackwater hebben een gedeeltelijke immuniteit aangeboden gekregen tijdens een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken naar de schietpartij van 16 september in de Iraakse hoofdstad Bagdad waarbij de bewakers betrokken waren. Dat heeft de New York Times dinsdag bericht.
De Blackwater-werknemers beschermden medio september een konvooi van het State Department. Op een groot kruispunt in Bagdad openden ze - naar verluidt zonder enige vorm van provocatie - het vuur op Iraakse burgers. Zeker zeventien burgers lieten het leven.

Volgens de New York Times kregen de betrokken bewakers van onderzoekers van het Bureau voor Diplomatieke Veiligheid van het State Department te horen dat ze niet vervolgd zouden worden in ruil voor waarheidsgetrouwe elementen over het incident.

De krant citeert Amerikaanse functionarissen die zich afvragen of de onderzoekers wel de machtiging hadden om een dergelijke bescherming aan te bieden. De zaak zit nu bij de FBI.