Een Tsjadische rechter heeft maandagavond zestien Europeanen formeel in verdenking gesteld van ontvoering van minderjarigen, zwendel en/of medeplichtigheid. Dat meldt het parket van Abéché.
‘De onderzoeksrechter heeft negen Fransen (leden van de organisatie L’Arche de Zoé en drie journalisten) formeel beschuldigd van ontvoering van minderjarigen, met als doel hun burgerlijke staat aan te tasten, en zwendel’, zegt een woordvoerder van het parket.

De zeven Spaanse bemanningsleden van het vliegtuig dat de kinderen naar Frankrijk moest brengen, zijn beschuldigd van ‘medeplichtigheid’.

De zestien verdachten moesten ‘de nacht doorbrengen in het Justititepaleis (van de stad)’. Vandaag zou beslist worden naar welke locatie ze zullen worden overgebracht’, aldus nog de woordvoerder.

Over het lot van de Belgische piloot en de twee Tsjadiërs die in voorlopige hechtenis zitten omdat ze van medeplichtigheid worden verdacht, werd geen informatie vrijgegeven. De Belg, een piloot die een deel van de kinderen van bij de Tsjadisch-Soedanese grens naar Abéché heeft gebracht, zit sinds zondag in voorhechtenis.