Staatshervorming vanavond op agenda?
Het is niet duidelijk of de oranje-blauwe onderhandelaars zich vanavond al buigen over het dossier van de staatshervorming. Eerdere signalen wezen in die richting.
De oranje-blauwe onderhandelaars hebben rond de middag een akkoord bereikt rond het eerste gedeelte van het hoofdstuk ondernemen en arbeidsmarkt uit het ontwerp-regeerakkoord. Dat eerste deel behandelt onder meer het ondernemerschap. 'Alle knelpunten daarover zijn weggewerkt', luidt het.

Sinds 15 uur ligt het tweede deel van het hoofdstuk, het deel over de arbeidsmarkt, op tafel.

Over de sociaal-economische dossiers bereikten de oranje-blauwe onderhandelaars de afgelopen dagen al een reeks mini-akkoorden. Gisteren nog raakten ze het eens over een harmonisering van het statuut van arbeiders en bedienden, een uitbreiding van het systeem van de dienstencheques en de activering van oudere werknemers en leefloners.

Een van de belangrijkste discussiepunten blijft een eventuele beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd. Dat is een vraag van de Vlaamse liberalen.

Volgens een bron bij de onderhandelaars verliepen de gesprekken tot de middag alvast 'traag.

Ondertussen zijn ook de gesprekken over het luik gezondheidszorg al ver opgeschoten. Dat thema kwam in technische werkgroepen parallel aan bod. Veel knelpunten zouden daar naar verluidt niet bestaan.

Bedoeling is om tegen morgenavond een ontwerp-regeerakkoord te bereiken, met uitzondering van de probleemdossiers staatshervorming, BHV en de begroting.