JERUZALEM - Israëlische tanks hebben maandag geschoten op Rafah in het zuiden van de Palestijnse Gazastrook, niet ver van de grens met Egypte. Volgens de Palestijnse politie hebben drie mensen verwondingen opgelopen. Tenminste één woning vloog in brand.
De tanks begonnen te schieten toen Israëlische soldaten onder vuur werden genomen vanuit de plaats. Kort daarop werden vanuit een nabijgelegen Israëlische positie een tiental raketten afgevuurd in de richting van Rafah. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

Een groepering die zich ,,Martelaren van de al-Aqsa-opstand'' noemt, heeft vandaag in Beiroet de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag op Israëlische veiligheidbeambten maandag in Jeruzalem. Daardoor werd een veiligheidsbeambte gedood en raakte een ander gewond.

Volgens de politie in Jeruzalem opende een schutter van dichtbij het vuur op twee bewakers van een kantoor van het nationaal verzekeringsinstituut, waarna hij op de vlucht sloeg. Een van de bewakers werd getroffen in zijn hoofd en in zijn borst en overleed later aan zijn verwondingen. De ander ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Bij de nederzetting Gilo, ten oosten van Jeruzalem, is een joodse kolonist doodgestoken. Dit heeft de Palestijnse politie maandag meegedeeld. Het lijk van de vermoorde man is inmiddels overgedragen aan de Israëlische autoriteiten. Het Israëlische leger heeft het voorval nog niet bevestigd.

De nederzetting is al weken middelpunt van gewelddadigheden tussen de Palestijnen en de Israëli's. Gilo is veelvuldig beschoten vanit het Palestijnse dorp Beit Jala, bij Bethlehem. Het Israëlische leger beantwoordde het vuur onder meer met zware wapens.