BRUSSEL - De twee stormen van vannacht en deze voormiddag vielen minder erg uit dan gevreesd, zegt het KMI. Aan de kust werden windsnelheden opgetekend tot 110 kilometer per uur, in het binnenland varieerden de pieken tussen de 80 en de 110 kilometer per uur.
Een stuk minder dan de 135 tot 140 kilometer per uur die waren voorspeld. "Behalve de 122 kilometer per uur die vanmiddag in Spa werd geregistreerd, is het gunstiger uitgedraaid dan verwacht", zegt weersvoorspeller van het KMI David Dehenauw. "We hebben de kracht van de stormen misschien wel overschat".

Dat de stormschade binnen de perken bleef, heeft volgens Dehenauw een verklaring. "De wind kwam voortdurend uit Zuid-Westelijke richting en dan is de ravage veel minder groot dan bij een storm waarbij de wind continu draait", legt hij uit.

Volgens Dehenauw heeft België het ergste voorlopig achter de rug. Op zee blijft het nog een tijdje stormachtig en ook in het binnenland zullen nu en dan nog rukwinden opsteken, maar geleidelijk aan nemen die in kracht af.