BRUSSEL - De tweede reeks van het Ketnet-programma 'Groot Licht' heeft dit weekeinde de 'Grote Kinderkast' gewonnen in de categorie non-fictie op het Cinekid Festival in Amsterdam. De prijs geldt als een van de belangrijkste onderscheidingen voor kinder- en jeugdtelevisie in ons taalgebied.

De vakjury noemde Groot Licht "een eigenwijs programma dat erin slaagt populair-wetenschappelijke informatie op een zeer toegankelijke manier te presenteren".

Ook prees de jury dat de informatie in een hoog tempo wordt opgediend, zonder dat de duidelijkheid daaronder te lijden heeft. "De onderwerpen worden op creatieve wijze gevisualiseerd en de presentatie verloopt losjes, met veel humor", vindt de jury.

De eerste reeks van Groot Licht won vorig jaar in Amsterdam al de publieksprijs. Het is al de vijfde keer dat het programma met een grote prijs aan de haal gaat. Het programma heeft de prestigieuze Prix Jeunesse, de Noord-Zuidtrofee en een Gouden Zapper op het palmares. Aan de 'Grote Kinderkast' is geen prijzengeld verbonden.

Groot Licht is een co-productie van Ketnet, KRO en de Nederlandse producent Bos Bros. De scenario's komen van de hand van Jord den Hollander en worden bewerkt door co-presentator Johan Terryn. Wouter Peters tekent voor de regie.