ZURICH/BRUSSEL - Het Zwitserse moederbedrijf van Sabena, SairGroup, voert gesprekken met de Belgische regering omtrent het miljardenverlies waarmee de Belgische luchtvaartmaatschappij dit boekjaar afrekent. Dat schrijft de krant Financial Times. De onderhandelingen worden bevestigd door de adviseur van de minister van Overheidsbedrijven Rik Daems, Geert Pauwels.
Volgens Hans Klaus van de SairGroup heeft de Belgische regering als meerderheidsaandeelhouder van Sabena de plicht om de financiële problemen te helpen oplossen. Volgens Klaus worden verschillende opties overwogen, waaronder de uitbreiding van een vorm van staatsgarantie.

Pauwels ontkent die optie. "Binnen het wettelijk kader is dat niet mogelijk. De Europese regelgeving over het algemeen staatssubsidies verbiedt dat. Wel worden andere pistes overwogen, die kaderen in het herstelplan dat het management van Sabena op 19 oktober heeft voorgesteld", aldus Pauwels.

Sabena heeft dit eerste halfjaar een verlies van 83,6 miljoen euro (3,37 miljard frank) geboekt. Op 19 oktober heeft topman Christoph Müller een herstelplan bekendgemaakt dat in een herstructurering van het personeel en de vloot voorziet.

In april kwam de SAirGroup tot een akkoord met de Belgische regering om haar aandeel in de Belgische luchtvaartmaatschappij te verhogen tot 85 procent. Dit gebeurt wanneer de bilaterale akkoorden tussen de EU en Zwitserland in voege treden, wat verwacht wordt voor midden 2001.