BRUSSEL – Vier leden van Ecolo die bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen zijn opgekomen in de Brusselse gemeenten Oudergem en Sint-Pieters-Woluwe, vragen de nietigverklaring van de stemming in die gemeentes. Hun gemeenschappelijke advocaat Georges-Henri Beauthier heeft daarvoor vandaag een vraag neergelegd bij het rechtscollege van het Brussels hoofdstedelijk gewest.
Vier Ecolo-leden hebben de nietigverklaring gevraagd omdat ze het systeem van elektronisch stemmen in vraag stellen. Het gaat om twee niet-verkozenen van Ecolo in Oudergem en een effectief verkozen gemeenteraadslid, Alexandra Mocole. Voorts heeft zich een opvolger van Ecolo uit Sint-Pieters-Woluwe bij de klacht aangesloten.

Het elektronisch stemmen laat geen controle toe door de kiezers, luidt het vandaag op een persconferentie. "Die controle is overgelaten aan informatica-experts". Ik wil dat er geen enkele twijfel bestaat over het feit dat ik verkozen ben, aldus Mocole.

Hun advocaat Beauthier voert aan dat bij het elektronisch stemmen geen telling door individuen toelaat. Indien het antwoord van het rechtscollege onvoldoende is, trekken de betrokken partijen naar de Raad van State of zelfs naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.