Oranje-blauw niet meteen aan tafel
Het ziet er niet naar uit dat de regeringsonderhandelingen heel snel zullen worden hervat. Formateur Yves Leterme (CD&V) zal zich de komende dagen eerst goed voorbereiden op de moeilijke taak een regeerakkoord in elkaar te boksen. Pas nadien schuiven de oranje-blauwe onderhandelaars weer aan tafel. Dat is in CD&V-kringen vernomen.
Yves Leterme komt sneller dan verwacht opnieuw aan zet. Nadat koninklijk verkenner zaterdag zijn opdracht afrondde, stelde koning Albert II op het kasteel van Ciergnon de CD&V-kopman voor de tweede keer aan tot formateur.

Hoewel sommige bronnen zaterdagavond meenden dat de onderhandelingen snel zouden worden hervat, ziet het ernaar uit dat dat nog niet voor meteen is. Leterme zal zich de komende dagen eerst goed voorbereiden en een aanpak op punt zetten, valt te horen bij de Vlaamse christendemocraten.

Wat alvast geen deel meer uitmaakt van de strategie van Leterme is Hertoginnedal. Van 15 juli tot 23 augustus werd er onderhandeld op het kasteel in Oudergem. Leterme wou op die manier de pers op een afstand houden, maar werd geconfronteerd met onderhandelaars die elke dag verklaringen aflegden aan de poort van het domein.

De formateur zou nu het succesrecept van verkenner Herman Van Rompuy overnemen: discretie. Via deze aanpak slaagde de verkenner erin een klimaat van vertrouwen te scheppen.

Van Rompuy zal Leterme ondertussen nog bijstaan op communautair vlak en inzake Brussel-Halle-Vilvoorde. Op het eetfestijn van zijn broer Eric in Zaventem bevestigde hij aan de media dat hij de staatshervorming en BHV op vraag van zijn collega’s voort gaat opvolgen. Hij zit naast CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen en N-VA-voorzitter Bart De Wever in de CD&V/N-VA-onderhandelaarsdelegatie.

Van Rompuy zei zondag ook dat hij blij is de politieke crisis te hebben kunnen deblokkeren. Het is nu aan Leterme om met alle kracht af te stevenen op een solide en stabiele regering, verklaarde hij.

Ondertussen is ook duidelijk dat de moeilijkste dossiers op het einde van de formatiegesprekken zullen worden aangepakt. Het gaat dan onder meer over BHV en een aantal sociaaleconomische dossiers.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig