BRUSSEL - Indien er institutionele hervormingen komen en Vlaanderen bijkomende bevoegdheden krijgt, zou de mogelijkheid kunnen bestaan om de verkiezingen te laten samenvallen. Dat zegt Vlaams minister-president Kris Peeters zondag. N-VA-voorzitter Bart De Wever stelde dan weer dat samenvallende verkiezingen geen punt van zijn geloof is.

De Vlaamse christendemocraten en kartelpartner N-VA stonden tot nu toe altijd weigerachtig tegenover de vraag die bij sommige andere partijen leeft om de Vlaamse en federale verkiezingen te laten samenvallen. Dat zou de Vlaamse autonomie voor een stuk aantasten.

De laatste weken lijken de geesten echter te rijpen. Eerder op de week sprak verkenner Herman Van Rompuy zijn voorkeur uit om één federale en regionale stembusslag te organiseren. Zaterdag verspreidde Jong CD&V een mededeling waarin wordt gepleit voor samenvallende verkiezingen.

De jonge Vlaamse christendemocraten koppelden daar wel een aantal voorwaarden aan vast. Zo kan dergelijke maatregel volgens hen enkel na een grote staatshervorming.

Vlaams minister-president Kris Peeters nam zondag in De Zevende Dag een gelijkaardig standpunt in. Op dit moment is het niet aan de orde, maar indien bijvoorbeeld de Senaat wordt hervormd en de deelstaten bijkomende bevoegdheden krijgen, zou het wel mogelijk worden, verklaarde hij.

N-VA-voorzitter Bart De Wever wou inhoudelijk niet reageren op het dossier omdat het een element is in de regeringsonderhandelingen, maar benadrukte wel dat het voor hem geen punt van geloof is en dat ook nooit zal worden. BHV en een staatshervorming zijn voor de N-VA het belangrijkste en om dat te bereiken wil De Wever naar eigen zeggen over alles praten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig