Formateur Yves Leterme zal bij de regeringsonderhandelingen bijgestaan worden door voormalig koninklijk verkenner Herman Van Rompuy. Maar de vorming van een regering wordt geen duobaan, benadrukken bronnen binnen CD&V. Van Rompuy krijgt geen officiële rol.

Yves Leterme zal de komende dagen een strategie uitwerken, verklaarde Vlaams minister-president Kris Peeters zondag in De Zevende Dag. Volgens Peeters staan bij de CD&V vandaag verschillende vergaderingen op de agenda om uit te maken hoe de zaken nu zullen worden aangepakt. 'Leterme is nu aan zet. Hij zal kijken wie hij gaat inzetten en op welke manier.'

Zaterdagavond viel hier en daar te horen dat Leterme zich vooral zou concentreren op sociaaleconomische dossiers en het institutionele en Brussel-Halle-Vilvoorde zou overlaten aan gewezen verkenner Herman Van Rompuy, maar dat blijkt niet te kloppen. Van Rompuy is en blijft CD&V-onderhandelaar en het zou zonde zijn om de kennis en ervaring die hij de voorbije weken heeft opgedaan verloren te laten gaan, maar van een duobaan is geen sprake, luidde het zondagvoormiddag in CD&V-kringen. De Kamervoorzitter zal Leterme op communautair vlak dus wel helpen, maar dat wordt niet geformaliseerd.

Gefaseerde staatshervorming

Ondertussen lijkt ook vast te staan dat een mogelijke staatshervorming gefaseerd zal verlopen. Daarover onderhandelde Van Rompuy de voorbije dagen al verschillende keren met de delegatieleiders van de oranje-blauwe partijen.

Vlaams minister-president Kris Peeters gaf zondag aan dat een gefaseerde aanpak er sowieso komt, aangezien de regering zelf geen tweederdemeerderheid heeft en extern steun moet gaan zoeken. 'Leterme zal nu teksten maken en dat concreet maken. Ik zeg alleen dat er een staatshervorming met homogene bevoegdheidspakketten tot stand moet komen. Hoe, dat moet bekeken worden', verklaarde hij.

Eindrapport

Van Rompuy overhandigde gisterennamiddag zijn eindrapport aan de koning na een verkenningsopdracht van een maand. Daarop vroeg de koning Leterme om opnieuw formateur te worden. Het CD&V-boegbeeld heeft die opdracht aanvaard.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in