Van Cau neemt ontslag
Foto: blg
CHARLEROI - Waals minister-president Jean Claude Van Cauwenberghe neemt ontslag. Hij kwam in opspraak in een fraudezaak rond de sociale huisvestingsmaatschappij La Carolorégienne in Charleroi.
Naar eigen zeggen wil hij niet dat een lastercampagne persoonlijk tegen hem gericht gevolgen zouden hebben voor het gewest, de stad Charleroi en zijn partij.

,,De geruchten en de beroering rond mijn persoon zijn van die aard dat mijn strijd bedreigd wordt. Mijn gezag als hoofd van de Waalse regering is kwetsbaar geworden", zegt Van Cauwenberghe in een mededeling. ,,Ik kan niet toelaten dat een lastercampagne mijn partij, mijn stad en mijn gewest zouden schaden", zegt hij. ,,Ik kies daarom om ontslag te nemen als minister-president van de Waalse regering.''

Hij wenst de andere regeringsleden en zijn opvolger veel succes in de uitvoering van het Marshallplan, dat hij ,,essentieel" noemt voor het herstel van Wallonië.

Aanhouding

In diezelfde zaak is Claude Despiegeleer, één van de ex-schepenen van Charleroi, vanavond aangehouden. Hij wordt verdacht van misbruik van publieke goederen, schriftvervalsing, gebruik van valse stukken als ambtenaar en inbreuk op de wetgeving op de boekhouding met frauduleus opzet.

De aanhouding volgt op een urenlange ondervraging van de ex-schepen en van huiszoekingen bij hem thuis en op zijn voormalig kabinet.

Despiegeleer en twee andere PS-schepenen kwamen eerder deze maand in opspraak toen bekend werd dat ze geld van La Carolorégienne, de grootste socialehuisvestingsmaatschappij van de stad, verduisterd hadden. De drie werden door de PS aan de kant geschoven en twee van hen, onder wie Despiegeleer, namen ontslag als schepen.

In het dossier dook ook de naam op van Jean-Claude Van Cauwenberghe, Waals minister-president en sterke man van de PS in Charleroi. Het advocatenkantoor Van Cauwenberghe-Lemal zou in 2001 voor 34.000 euro gefactureerd hebben aan de huisvestingsmaatschappij.

PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft zich nog niet uitgesproken over de positie van Van Cauwenberghe. Eerder distantieerde Di Rupo zich wel van de drie in opspraak gekomen schepenen van Charleroi.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig