BRUSSEL - De Belgische elektriciteitsleverancier Sourcepower, in september 2000 opgericht door een groep privé-investeerders, stopt met het leveren van elektriciteit aan haar klanten. Het bedrijf zegt hiertoe genoodzaakt te zijn omdat het moet opboksen tegen obstakels en ,,pesterijen''.
Sourcepower koopt elektriciteit tegen de beste prijs in Europa en exporteert deze dan naar Frankrijk of België om haar klanten te bevoorraden. Om de energie te transporteren gebruikt de leverancier de bestaande netwerken en betaalt hiervoor transportkosten aan de netwerkbeheerders. In België is dat Elia, voor 64 procent een filiaal van Electrabel.

Vorige week diende Sourcepower al een klacht in bij de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) tegen Elia voor concurrentievervalsing.

Sourcepower stelde naar eigen zeggen onregelmatigheden vast bij het filiaal Elia, beheerder van het hoogspanningsnet, met het doel de elektriciteitsprijzen te manipuleren. Volgens Sourcepower had Elia geen enkele aannemelijke uitleg voor het tegenhouden van de elektrische stroomdoorvoer aan de Frans-Belgische grens.

Deze obstructies gingen van enkele dagen in 2001 tot meer dan 170 dagen in 2002, meent Sourcepower, die hierin een obstakel voor nieuwkomers op de Belgische markt ziet. In een eerder kort geding had de handelsrechtbank beslist dat Elia de hoogspanningslijnen voor Sourcepower moest openzetten.

Sourcepower heeft het ook over een dreigbrief gestuurd door Elia aan haar bestuurders vol ,,leugenachtige en bedrieglijke onderwerpen'' en over ,,illegale'' bankbeslagen door Elia op de bankrekeningen van het bedrijf.

Sourcepower noemt de Belgische elektriciteitsmarkt ,,een farce van een liberalisme''. ,,Sinds het bestaan van Sourcepower heeft Elia niet opgehouden ons spaken in de wielen te steken om ons te beletten ons werk naar behoren te doen'', luidt het in een mededeling van het bedrijf.

Elia ontkent beschuldigingen

In een gesprek met de VRT-radio zegt de woordvoerder van Elia dat het gaat om een zuiver technisch probleem van overbelasting. De woordvoerder benadrukt ook dat Electrabel in de raad van bestuur van Elia maar drie van de twaalf plaatsen inneemt.

Vannacht om middernacht is Sourcepower gestopt met het leveren van elektriciteit aan haar 74 klanten. De wetgeving voorziet dat de klanten automatisch worden toegewezen aan een andere leverancier. Ze beschikken dan over een maand om een nieuwe leverancier te vinden. Op vraag van de klanten bestudeert het bedrijf de mogelijkheid om het systeem ,,LiveLink'' operationeel te houden. Dat is een uniek systeem dat de gebruikers toelaat in realtime de gegevens van hun elektriciteitsverbruik te bekomen.