ZUERICH - De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair staat volgens berichten in de Zwitserse media op de rand van het faillissement. Maandag moet Swissair 200 miljoen Zwitserse frank (135 miljoen euro, 5,4 miljard frank) ophoesten om als aandeelhouder het eveneens noodlijdende Sabena te redden.
Swissair heeft 49,5 procent van Sabena in handen. De piloten van de Belgische luchtvaartmaatschappij zijn sinds vrijdag in staking omdat ze het reddingsplan van Swissair-topman Müller niet realistisch achten.

De Zwitserse krant SonntagsZeitung meldde zondag dat Swissair overweegt zich gedeeltelijk failliet te verklaren en de rendabele afdelingen met zijn dochter Croissair te laten versmelten tot "Swiss Air Lines". Swissair-topman Rainer Meier zei tegen het Zwitserse persbureau ATS dat het hier slechts speculaties betrof. Swissair, dat volgens de SonntagsZeitung op korte termijn 400 miljoen Zwitserse frank nodig heeft en op langere termijn 12 miljard Zwitserse frank, waarvan 8 miljard om zijn schulden af te betalen, heeft officeel financiële noodhulp gevraagd aan de Zwitserse federale regering. Zondag werd er druk overlegd met de regering en met de banken, aldus Meier. De financiële vooruitzichten van de maatschappij zijn aanzienlijk verslechterd door de aanslagen in de VS, aldus een Swissair-woordvoerder. Die zouden in eerste instantie voor een inkomensverlies van 65 miljoen Zwitserse frank zorgen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig