DEN HAAG - Jaap de Hoop Scheffer is zaterdagavond opgestapt als politiek leider van de Nederlandse christen-democratische partij CDA. Hij ziet af van het lijsttrekkerschap bij de parlementsverkiezingen van 2002.
Maandag zal hij aan zijn groep in de Tweede Kamer, de volksvertegenwoordiging, bekend maken dat hij ook als fractievoorzitter zal aftreden. Bij onze noorderburen is de fractievoorzitter de politieke leider van een politieke partij, de voorzitter heeft een eerder organisatorische rol.

De Nederlandse CDA'ers geraakten vorige week donderdag in een leiderschapscrisis nadat partijvoorzitter Marnix van Rij plotseling zijn aftreden bekend had gemaakt. Van Rij lichtte dat aftreden toe met scherpe kritiek op het functioneren van De Hoop Scheffer. Volgens Van Rij zou de kandidaat-lijsttrekker te defensief zijn en Van Rij vreesde een herhaling van de verkiezingsnederlagen van het CDA in 1998 en 1994. De christen-democraten leden toen niet alleen een verkiezingsnederlaag, zij verzeilden ook in de oppositie. Bovendien zou het dagelijks bestuur Van Rij zelf in plaats van De Hoop Scheffer als lijsttrekker naar voren willen schuiven.

Het CDA-partijbestuur probeerde zaterdag meer dan acht uur lang een uitweg te vinden, maar zonder resultaat. De Hoop Scheffer nam zijn besluit nadat het bestuur een voorstel had gedaan hem als kandidaat-lijsttrekker te handhaven maar tegelijkertijd Van Rij op de derde plaats van de kandidatenlijst te zetten ,,ter versterking van de top van de lijst''. Volgens De Hoop Scheffer ging het hem niet zozeer om de hoge positie van Van Rij maar gaf de kritiek die in het partijbestuur op zijn functioneren werd uitgeoefend, uiteindelijk de doorslag. ,,Ik heb een vertrouwensbreuk met het partijbestuur en dat laat maar een weg open: heengaan.''

Het partijbestuur zal zich maandagavond verder beraden op de ,,nieuw ontstane situatie''. Van Rij zei nog niet te weten of hij beschikbaar is als lijsttrekker. Hij wil daarover nadenken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig