De chemiegroep Tessenderlo trekt zijn winstprognoses voor 2007 op na een verrassend sterk tweede kwartaal. Het management rekent nu op zo'n 75 procent meer recurrente bedrijfswinst (rebit) in vergelijking met 2006. Eerder ging het uit van 50 procent groei.
Die eerdere prognose werd door beleggers al als zeer voorzichtig bestempeld. De nieuwe richtlijn impliceert dat de rebit zal uitkomen in de buurt van 126 miljoen euro terwijl analisten mikten op 120 miljoen euro.

De recurrente bedrijfswinst, exclusief herstructureringskosten, verdubbelde in het tweede kwartaal ruim tot 42 miljoen euro hoewel het management eerder aangaf dat dat cijfer lager zou liggen dan de 35 miljoen euro van tijdens de eerste drie maanden.

'De grondstofprijzen gingen verder de hoogte in maar die konden we dankzij de goede conjunctuur zonder veel problemen doorrekenen aan de klanten', verklaart woordvoerster Geert Dusar de groei.

Analisten rekenden gemiddeld op 31,7 miljoen euro rebit. Ook de omzet en de nettowinst stegen meer dan verwacht. De omzet steeg 12,4 procent tot 262,2 miljoen euro en de nettowinst kwam uit op 26,8 miljoen euro. Een jaar eerder boekte het bedrijf nog 21,5 miljoen euro nettoverlies als gevolg van zware herstructureringskosten.