Beethoven per toeval gedood door eigen arts
WENEN - De beroemde componist Ludwig van Beethoven is per toeval om het leven gebracht door zijn eigen dokter. Althans, dat beweert Christian Reiter, een forensisch expert uit Wenen, na onderzoek van enkele haarstrengen van de componist. Ludwig van Beethoven stierf in 1827 aan de gevolgen van een loodvergiftiging.
De componist werd door zijn dokter, Andreas Wawruch, behandeld voor een longontsteking en vocht in de buikholte. Voor beide aandoeningen kreeg van Beethoven medicijnen toegediend waarin een dosis lood zat. De stof werd in die tijd vaak gebruikt bij de bereiding van medicijnen.

Volgens Reiter is het goed mogelijk dat de zieke lever van van Beethoven de dosis lood die hem werd toegediend niet meer kon verwerken. De forensisch expert denkt ook dat Wawruch enkele andere ziektes waar de componist mee te kampen had 'niet helemaal begreep'.

Zo was van Beethoven een zware drinker. Daardoor leed hij aan levercirrose en hepatitis. Het feit dat er in die tijd vaak lood aan wijn werd toegevoegd om de zoete smaak te versterken, heeft wellicht ook bijgedragen tot zijn gezondheidsproblemen, luidt het.

Giftige stoffen komen via het bloed in het haar terecht en kunnen zo opgemeten worden. Reiter onderzocht enkele haarstrengen van de componist en kon zo de link leggen tussen de loodconcentratie in zijn bloed en de behandelingen die hij van dokter Wawruch kreeg.

Het leven van de beroemde componist, die te kampen had met heel wat ziektes en een depressie, werd door zijn eigen dokter ingekort, concludeert Reiter. Ludwig van Beethoven stierf op 56-jarige leeftijd.