'Kijk Uit' krijgt nieuwe gezichten en nieuw format
'Kijk Uit', het wekelijkse televisieprogramma over verkeersveiligheid, steekt in een nieuw kleedje en heeft nieuwe presentatoren. Vanaf 1 september geeft niet langer commissaris Gail Van Hoever de kijker tips over veilig verkeer, maar hoofdinspecteur Werner Van Cant.
Presentatrice Marjan Duchesne zal het standpunt van de kijker-weggebruiker vertolken. Beiden werden donderdag voorgesteld op een persconferentie bij de federale politie.

'Kijk Uit' bestaat al 30 jaar maar gaat terug tot de verkeerspraatjes door rijkswachter Frans Paesschierens in het programma van Nonkel Bob, in de jaren '60.

'Na 30 jaar in zijn huidige vorm was het programma dé referentie voor het grote publiek als het gaat over verantwoord en veilig verkeersgedrag', zegt Werner De Dobbeleer, woordvoerder van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid.

'Maar om het programma te laten meegroeien met zijn tijd, kon het een grondige opfrisbeurt gebruiken. Het is dan ook inhoudelijk en qua verpakking vernieuwd.

Nieuw kleedje

De productie van de nieuwe 'Kijk Uit' werd in handen gegeven van productiehuis Telesaurus, dat al naam maakte met informatieve programma's zoals Nachtwacht en Vlaanderen NV. 'De oude versie van 'Kijk Uit' balanceerde soms op het randje van het belerende', zegt Clem Robyns van Telesaurus.

'Daarom hebben we er een echt programma willen van maken, met een nieuwe invalshoek, die van de kijker-weggebruiker. Die wordt vertolkt door Marjan Duchesne. Zij zal de vragen die het publiek zich stelt voorleggen aan de expert, hoofdinspecteur Van Cant.'

Bedoeling is ook de interactie met de televisiekijkers te vergroten. Zo kunnen kijkers een vraag over verkeersveiligheid voorleggen aan het programma. De kijker wiens vraag wordt uitgeloot, wordt beloond met een rijvaardigheidstip zoals een slipcursus of een elandtest.

De nieuwe 'Kijk Uit'-uitzendingen beginnen op zaterdag 1 september. De eerste afleveringen gaan over veilig naar school, de zogenaamde voortbewegingstoestellen of waar je al of niet mee op straat mag komen, wat er allemaal mag en niet mag achter het stuur van de wagen en de gordeldracht.