In het zuiden van Griekenland leverde de brandweer donderdag slag met de laatste bosbrand van formaat. Voor het moment ten minste, want aan het einde van de week dient zich volgens de voorspellingen mogelijk een nieuwe hittegolf aan, die in combinatie met harde wind de smeulende resten van honderden branden opnieuw kan doen oplaaien.
Ten minste vier blusvliegtuigen en tientallen brandweerwagens waren donderdag uitgerukt om de vlammenzee in het zuiden van de Peloponnesos, ten westen van de stad Andritsena, te bedwingen.

Woensdagavond waren uit voorzorg al vijf dorpen in de omgeving ontruimd. Op de rest van het schiereiland, waar 57 van de 64 slachtoffers vielen, hadden brandweerlieden de vuurfronten onder controle en werden de laatste branden geblust. Koeler weer en een afname van de wind leverden een cruciale bijdrage aan het succes van de brandweer om het vuur meester te worden.

Opnieuw trokken donderdag duizenden naar de banken en vormden daar lange rijen om hun financiële compensatie voor geleden schade in ontvangst te kunnen nemen die de overheid beschikbaar heeft gesteld. Op woensdag, de eerste dag waarop geld verstrekt werd, ontvingen 7.500 personen een totaalbedrag van 24 miljoen euro, meldden officiële bronnen.

De branden hebben tienduizenden hectare natuur- en landbouwgebied in de as gelegd. Kwetsbare ecosystemen zoals in bergachtige gebieden hebben waarschijnlijk tientallen jaren nodig om deze klap te boven te komen. Voor duizenden inwoners van de zwaarst getroffen gebieden van de Peloponnesos is hun volledige bestaanswijze daardoor op het spel komen te staan.

Woensdagavond kwamen in Athene ruim tienduizend mensen, grotendeels gekleed in het zwart, op de been om voor het parlementsgebouw te demonstreren tegen de grootschalige verwoesting van de natuur. Aangenomen wordt dat veel van de branden zijn aangestoken. Tot dusver zijn zes personen in staat van beschuldiging gesteld.

Bij een hulplijn voor slachtoffers en mensen die hulp willen aanbieden zijn al veertigduizend telefoontjes binnengekomen, voornamelijk van mensen die een donatie willen doen. Een regeringswoordvoerder maakte bekend dat op deze manier inmiddels ruim 38 miljoen euro is opgehaald.

Een voor de gelegenheid in het leven geroepen fonds, onder leiding van oud-minister van buitenlandse zaken Petros Moyviatis, is verantwoordelijk voor de verdeling van de financiële hulp, zowel die van particulieren als die van de overheid.

'We hopen de pijn van de slachtoffers te verzachten, en ook zullen we proberen de omgeving van het antieke Olympia te restaureren', lichtte Moyvatis toe. In het weekend brandden in het 2.800 jaar oude complex veel bomen af, maar de ruïnes en het museum bleven dankzij de inspanningen van de brandweer gespaard.