Weinig wijzigingen in selectie voor Kazachstan
Fellaini is er terug bij na zijn rode kaart tegen Finland.
Bondscoach René Vandereycken heeft zijn selectie bekendgemaakt met het oog op de EK-kwalificatiematch van woensdag 12 september in en tegen Kazachstan. Vijf spelers maken hun rentree in de 24-koppige selectie. Drie spelers vielen af.
Anderlecht-verdedigers Mark De Man en Jelle Van Damme zijn niet meer opgeroepen na de interland tegen Servië. Ook Genk-doelman Logan Bailly mag thuisblijven.

Bart Goor (Anderlecht), Faris Haroun (Genk), Jan Vertonghen (Ajax) en Brian Vandenbussche (Heerenveen) zijn terug bij de selectie.

Ook Maroune Fellaini (Standard) mag zich opnieuw opmaken voor een interland. Hij was tegen Servië geschorst door zijn rode kaart in Finland.

Ruime selectie

De bondscoach koos voor een ruime selectie: 'Ik heb gekozen voor 24 spelers omdat dit mijn gewoonte is wanneer we twee wedstrijden voorbereiden. Volgende vrijdag spelen we immers een benefietwedstrijd tegen Club Brugge (voor de slachtoffers van de watersnood in West-Vlaanderen). De kans is groot dat zaterdag een aantal van hen afvalt en niet mee afreist naar Kazachstan, maar het is alleszins heel interessant om hen de stage te laten afwerken. We hebben een hele week ter beschikking en op deze manier kunnen we bijvoorbeeld wedstrijdjes van elf tegen elf spelen. Dat is een groot voordeel. Bij het vorige duel tegen Servië hadden we maar twee of drie dagen voorbereiding en was de groep ook kleiner. Toen waren het wedstrijdjes van acht tegen acht. Dit is dus veel interessanter', legt de bondscoach uit. 'Bovendien zullen we ook voor het eerst gebruik kunnen maken van het nationale oefencentrum in Tubeke. Ik ben heel blij dat we daar eindelijk terecht kunnen.'

Met Swerts en Haroun

Hoewel de selectie 24 namen bevat, zijn er geen nieuwkomers. Een aantal spelers, onder wie Gill Swerts en Jan Vertonghen, mocht al proeven van de nationale ploeg, maar waren er om uiteenlopende redenen niet bij tijdens de laatste interlands.

Swerts verdiende zijn derde en voorlopig laatste cap in mei 2006 tegen Turkije. Vooral blessureleed hield de Vitessepeler daarna uit de nationale selectie. 'Gill voelt zich weer goed', zegt Vandereycken. 'Hij heeft al een aantal invalbeurten gemaakt, maar natuurlijk zal hij nog wat wedstrijdritme ontberen. Al wil ik toch ontkrachten dat je om in aanmerking te komen voor de nationale ploeg vijf of zes wedstrijden moét gespeeld hebben. Bij een club komt een speler toch ook in aanmerking voor een tweede wedstrijd als hij maar een match in de benen heeft. Voor de nationale ploeg geldt net hetzelfde principe. Gill zal dus zeker de stage meedoen en een deel van de match tegen Brugge afwerken. Of hij meegaat naar Kazachstan, laat ik open. Hetzelfde gaat op voor Jan Vertonghen, die woensdag is ingevallen bij Ajax.'

Een andere opvallende naam is die van Faris Haroun. De 21-jarige middenvelder verzeilde in het seizoensbegin zelfs op de bank bij zijn club, maar lijkt net op tijd het goede ritme te hebben teruggevonden. 'Haroun heeft een heel groot potentieel en beschikt over heel wat kwaliteiten. Voor mij is hij een van de jongens die op langere termijn capabel zijn om op internationaal niveau te spelen', aldus nog Vandereycken.

Uitzichtloos

België staat ondanks de recente 3-2 overwinning tegen Servië pas op de vijfde plaats in groep A. Met 10 punten uit 9 matchen zijn de Rode Duivels zo goed als uitgeschakeld voor het EK van volgende zomer in Zwitserland en Oostenrijk.

Kazachstan doet nog slechter en staat zevende en voorlaatste met 6 op 27. Een van die puntjes sprokkelden de Kazachen in de allereerste wedstrijd van deze poule, toen ze 0-0 gelijkspeelden in het Koning Boudewijnstadion. Ook thuis tegen Servië (met verrassende 2-1 winst), en twee keer tegen Azerbeidzjan (telkens 1-1) pakten ze punten.

De Belgische selectie:

Doelmannen: Olivier Renard (Standard), Stijn Stijnen (Club Brugge), Brian Vandenbussche (Heerenveen/Ned)

Verdedigers: Philippe Clement (Club Brugge), Carl Hoefkens (West Brom Wich/Eng), Vincent Kompany (Hamburg/Dui), Nicolas Lombaerts (Sint-Petersburg/Rus), Timmy Simons (PSV/Ned), Gill Swerts (Vitesse/Ned), Daniel Van Buyten (Bayern München/Dui), Anthony Vanden Borre (Fiorentina/Ita), Thomas Vermaelen (Ajax/Ned), Jan Vertonghen (Ajax/Ned)

Middenvelders: Steven Defour (Standard), Marouane Fellaini (Standard), Karel Geraerts (Club Brugge), Bart Goor (Anderlecht), Faris Haroun (Racing Genk), Maarten Martens (AZ/Ned), Gaby Mudingayi (Lazio/Ita)

Aanvallers: Moussa Dembele (AZ/Ned), Kevin Mirallas (Rijsel/Fra), Mbo Mpenza (Anderlecht), François Sterchele (Club Brugge).