Vijfhonderd patiënten van twee ziekenhuizen in Nederland zijn mogelijk besmet geraakt met het hiv-virus, hepatitis B of hepatitis C. Door een technische fout in vier nieuwe desinfectiemachines zijn slangen die gebruikt worden voor kijkonderzoek aan maag, longen of darmen mogelijk niet goed gereinigd.
Het ziekenhuis Bernhoven, met vestigingen in Oss en Veghel, benadrukt dat de fout in de machines zit. Bernhoven heeft leverancier Sanamij uit Rotterdam aansprakelijk gesteld.

De kans op besmetting is volgens de voorzitter van de raad van bestuur uiterst gering. 'Maar we nemen het zekere voor het onzekere en willen alles uitsluiten.'

Daarom krijgen de vijfhonderd patiënten donderdag een brief waarin ze opgeroepen worden binnen een week bloed af te staan.

Het ziekenhuis heeft alle huisartsen in de regio en de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte gebracht. Eind september wordt bekend of er daadwerkelijk mensen besmet zijn. Ook andere ziekenhuizen in Nederland gebruiken dezelfde reinigingsapparatuur, waardoor ze mogelijk dezelfde risico’s lopen.

De Nederlandse gezondheidsinspectie zegt niet verrast te zijn door het voorval. 'Je kunt dit soort incidenten niet voor zijn', zegt een woordvoerder. 'De enige remedie is checken, dubbelchecken en nog eens checken. De oorzaak van de gebrekkige reiniging is altijd verschillend. Soms is een apparaat bij levering niet in orde, soms komt het door onoplettendheid en soms is personeel onvoldoende opgeleid.'