Een vertrouwelijke document van staalgroep Arcelor Mittal maakt gewag van een verkoop van de Belgische productie-eenheid Ferblatil in het Luikse Tilleur. Meer dan 360 banen zouden bedreigd zijn, zo bericht La Libre Belgique donderdag.
Het vertrouwelijke document is gebaseerd op verklaringen van meerdere verantwoordelijken binnen een beperkt directiecomité.

De divisie 'wit staal' van de wereldleider wordt geconfronteerd met problemen van overcapaciteit en concurrentie. 'Een oplossing zou zijn de Belgische productie-eenheid te verkopen. De oplossing dient in september 2007 bevestigd te worden', aldus de nota.

De betrokken afdeling is beter bekend onder de benaming Arcelor Packaging International (API), die in België zowat 250.000 ton erg fijne staalsoorten produceert voor de verpakkingssector. Ze stelt 340 medewerkers en 26 tijdelijken te werk.

Optimalisatie

De christelijke vakbond (CSC) vreest een koppeling tussen het heropstarten van hoogoven 6 van Cockerill Sambre en de verdwijning van de productie van wit staal in Luik.

'Er loopt een herstructureringsplan om te komen tot een zekere optimalisatie. Op dit ogenblik wordt er niet gesproken over de aanpassing van de productiecapaciteit. Het is dus voorbarig te spreken over andere overwogen maatregelen', benadrukt een communicatieverantwoordelijke van de staalgroep.