Frankrijk zwicht niet voor Iraakse gijzelaars
Georges Malbrunot in een videoboodschap, tijdens zijn gevangenschap Foto: rr
PARIJS - Frankrijk is niet van plan het verbod op het dragen van religieuze symbolen op scholen op te heffen om twee journalisten die in Irak ontvoerd zijn, vrij te krijgen. Dat heeft regeringswoordvoerder Jean-François Copé vandaag gezegd. Ondertussen beweert een Iraaks stamhoofd dat de gijzelnemers de ontvoerde journalisten zullen sparen, zo schrijft het Franse dagblad Le Monde in zijn editie van morgenochtend.
De twee journalisten, Christian Chesnot van Radio France-Inter en Georges Malbrunot van het radiostation RTL en de krant Le Figaro, werden al sinds 19 augustus vermist. De Arabische satellietzender Al-Jazeera zond zaterdag videobeelden van de twee uit, het eerste teken van leven van hen sinds hun verdwijning.

Volgens Al-Jazeera zijn de Fransen ontvoerd door de groep die ook een Italiaanse journalist, Enzo Baldoni, heeft ontvoerd en vermoord. De opnamen van Baldoni en die van de twee Fransen zouden op elkaar lijken.

Barnier

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Michel Barnier is vanmorgen in het Midden-Oosten aangekomen om te proberen een eind te maken aan de gijzeling van de journalisten. Op een persconferentie in Caïro benadrukte hij dat Frankrijk een tolerant land is dat alle religies en de rechten van de mens respecteert. Ook wees hij erop dat de moslims in Frankrijk willen dat de journalisten worden vrijgelaten.

Veroordeeld

Moslimorganisaties in Frankrijk hebben de gijzelactie veroordeeld en de regering opgeroepen geen gehoor te geven aan de eisen van de ontvoerders. De voorzitter van de invloedrijke Unie van Islamitische Organisaties, Lhaj Thami Breze, bestempelde de gijzeling tot een chantage-actie die schadelijk is voor de moslimgemeenschap. Ook moslimleiders en regeringen in het Midden-Oosten hebben hun afkeur uitgesproken over de gijzeling. De Europese Unie stuurde een verklaring uit waarin zij oproept tot de vrijlating van de Fransen. Opmerkelijk is ook dat de zender al-Jazeera de ontvoering en executie van journalisten vandaag veroordeelde en de ,,onmiddellijke vrijlating'' van beide reporters eiste.

De ontvoering van Fransen in Irak is opvallend omdat Frankrijk steeds een uitgesproken tegenstander van de oorlog in Irak is geweest en geen steun heeft gegeven aan de Verenigde Staten. Volgens de Iraakse interim-premier Ayad Allawi blijkt uit de gebeurtenissen dat een passieve houding in de oorlog tegen het terrorisme niet betekent dat een land aan terreuracties kan ontkomen.

,,Gijzelaars worden gespaard''

Ondertussen beweert Al-Doeleimi, stamhoofd van de invloedrijke stam van de Doeleimi en voorzitter van de Iraakse Liga voor de Rechten van het Volk, in Le Monde dat hij van het Islamitisch Iraaks Leger de ,,principiële toezegging'' heeft gekregen dat de twee correspondenten genade wordt verleend.

Het stamhoofd heeft naar eigen zeggen op eigen initiatief gehandeld. Via de Liga is zondag in de Iraakse hoofdstad contact met de ontvoerders gelegd. Hij heeft hen aangemaand ,,gezien de eervolle houding van de Franse regering en het Franse volk tegenover Irak'' de beide journalisten geen kwaad te doen en ze vrij te laten.