TOKYO - Een zware wervelstorm heeft in het zuiden van Japan drie doden en dertig gewonden geëist. Bomen en telefoonpalen werden omver gerukt, zeker 195 vluchten moesten worden afgelast en een Vietnamees vrachtschip liep aan de grond. Op het eiland Kyushu, negenhonderd kilometer ten zuidwesten van Tokyo, zitten honderdduizenden huishoudens zonder elektriciteit.
Zeventienduizend mensen zijn uit hun huizen geëvacueerd uit vrees voor dreigende aardverschuivingen.

Terwijl de storm, Chaba, met windsnelheden tot 144 kilometer per uur naar het noorden trekt, wordt in het zuiden en westen zware regenval verwacht. De meteorologische dienst zei dat aan de kusten rekening moet worden gehouden met gevaarlijke golven en extreem hoge vloed.

Drie personen maakten een dodelijke val toen zij door de wind van daken en ladders werden geblazen. Onder de gewonden waren twee ambtenaren die door glasscherven werden getroffen toen de ramen van hun kantoor het begaven. Het Vietnamese schip, dat twintig bemanningsleden aan boord heeft, zond een noodsignaal uit nadat het aan de grond was gelopen bij Uwajima. In het gebied reikten de golven een hoogte van tien meter.