Kandidaat Kremlin wint Tsjetsjeense presidentsverkiezingen (update)
Foto: ap
MOSKOU - De door het Kremlin gesteunde Tsjetsjeense kandidaat Aloe Alchanov heeft de presidentsverkiezingen met ruime meerderheid gewonnen. Dat heeft de kiescommissie volgens het Russische persbureau ITAR-Tass bekendgemaakt. Alchanov, de huidige minister van Binnenlandse Zaken in de Russische deelrepubliek, heeft bijna 74 procent van de stemmen binnengehaald.
Zijn voornaamste tegenstanders, Movsoer Chamidov en Abdoella Boegajev, kregen niet meer dan respectievelijk 8,6% en 5% van de stemmen. De andere vier kandidaten kregen elk minder dan 5% van de stemmen.

De verkiezingen verliepen relatief rustig, maar twee van de zes tegenkandidaten klagen dat de stembusgang oneerlijk is verlopen. Presidentskandidaat Abdoellah Boegajev zei dat hij bij de kiesraad een klacht had ingediend omdat campagnemedewerkers van Alchanov kiezers in een stembureau bevel gaven op hun kandidaat te stemmen. Een andere kandidaat, Movsoer Chamidov, zag hoe de stembussen met biljetten werden gevuld nog voor de opening van het stembureau. Een fotograaf van het persbureau Associated Press zag ook hoe kiezers verschillende stembiljetten tegelijk in de stembus gooiden.

De kiesraad meldde een opkomst van ruim 80 procent, terwijl de grens voor geldige verkiezingen al bij 30 procent ligt. Deze hoge opkomst staat overigens wel in sterk contrast met de bevindingen van diverse journalisten ter plaatse, in Grozny en in de provincie.

Het was de tweede keer in tien maanden dat de Tsjetsjenen een president mochten kiezen. In oktober werden ze gedwongen Achmad Kadyrov, al sinds jaar en dag de baas van het door de Russen gesteunde bestuur in Tsjetsjenië, te accepteren als president. Kadyrov kwam op 9 mei om het leven bij een bomaanslag in een stadion in Grozny, waarna nieuwe verkiezingen nodig waren.

De overwinning van Alchanov is geen verrassing. Hij bracht een op verschillende Russische tv-kanalen uitgezonden bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin en werd openlijk gesteund door de clan van de familie Kadyrov, die gesteund door het privé-leger van zoon Ramzan nog steeds de lakens uitdeelt in Tsjetsjenië.

Ondanks de vrees voor aanslagen en aanvallen door separatistische rebellen op de verkiezingsdag bleef het zondag relatief rustig. Een mislukte bomaanslag voor een stembureau in Grozny kostte aan de dader het leven. Andere incidenten deden zich niet door, mede door de massale aanwezigheid van soldaten en politieagenten in de straten van Tsjetsjeense steden.