FRANKFURT - De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Wim Duisenberg, heeft vanmiddag in Frankfürt de nieuwe eurobiljetten voorgesteld. Hij legde de nadruk op de beveiligingskenmerken van de biljetten.
Een vals biljet kan iedereen herkennen, meent de ECB. Een aantal ingebouwde, opvallende echtheidskenmerken moet hiervoor zorgen. In de biljetten zijn fluorescerende vezels verwerkt waardoor kopiëren of nadrukken buitengewoon ingewikkeld is. Ook een watermerk en een hologram van folie moet valsmunters van hun werk weerhouden. De katoenvezel waarvan de biljetten zijn gemaakt geven de biljetten een bijzondere structuur. En dat is ook zeer moeilijk na te maken.

Veiligheidstrucs

Daarnaast zitten er nog een groot aantal 'geheime' veiligheidtrucs in de bankbiljetten. De combinatie van de echtheidskenmerken is volgens de ECB het sterke punt van de euro. De bank verwacht wel dat doorgewinterde vervalsers hun tanden in de nieuwe biljetten zullen zetten.

Er komen zeven eurobankbiljetten (van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro) met verschillende afmetingen en kleuren. Het vijfje is het kleinst, de 500 het grootst. Anders dan de munten zijn de eurobiljetten in alle twaalf eurolanden gelijk.

De biljetten zijn ontworpen door de Oostenrijker Robert Kalina. Op het papiergeld staan afbeeldingen van niet-bestaande bruggen en gebouwen.