Het bedrijf Aquafin, dat het water zuivert in Vlaanderen, heeft de voorbije jaren veel te weinig btw betaald. Het zou gaan om 7 miljard frank (173,5 miljoen euro). Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws. Het bericht is bevestigd.
Aquafin heeft sinds 1993 voor grote werken aan zuiveringsstations en rioleringen maar 6 procent BTW betaald in plaats van de verschuldigde 21 procent. De fraudedienst van Financiën heeft de ontduiking ontdekt.

Ontkenning

De directie van Aquafin ontkent dat ze moedwillig te weinig belastingen heeft betaald. "Sinds jaren betalen we inderdaad voor alle diensten in het kader van de uitvoering van het contract met het Vlaams gewest 6 procent btw", geeft het hoofd planning van Aquafin, Boudewijn Van De Steene, toe. "Maar daarvoor kregen we de toestemming in '91, per brief, van de administratie btw van het ministerie van Financiën."

Voor betalingen aan aannemers, studiebureaus en leveranciers wordt 21 procent BTW gefactureerd en betaald, benadrukt Van De Steene.

Over het hoofd gezien

Het waterzuiveringsbedrijf vermoedt dat Financiën de 6 procent-regeling met het Vlaams gewest over het hoofd heeft gezien. "Zo zou men eventueel aan het bedrag van 7 miljard frank (173,5 miljoen euro) kunnen komen, dat zogezegd zou ontdoken zijn", klinkt het.

Ze onderzoekt de zaak. Het ministerie van Financiën mag geen commentaar geven, omdat het onderzoek nog loopt.