BRUSSEL - De veiligheid van schoolomgevingen is in één geval op de vier onaanvaardbaar voor voetgangers. In één geval op de twee is dat evenzo voor fietsers. Dat blijkt uit een analyse die Test-Aankoop in 57 Belgische steden en gemeenten heeft uitgevoerd. De resultaten staan in het maandblad van de verbruikersorganisatie.
Uit een enquête blijkt dat 51 procent van de schooldirecties de situatie als problematisch ervaart voor fietsers en 31 procent voor voetgangers. Negenenveertig procent noemt het autoverkeer in de schoolomgeving "een probleem".

Aan de hand van een checklist werd vervolgens in de 57 steden en gemeenten de situatie aan de schoolpoort bestudeerd. In 11 gevallen werd de toestand voor alle zwakke weggebruikers als problematisch beoordeeld. In drie steden, Luik, Hoei en Virton, was dat specifiek ook het geval voor voetgangers. Opvallend is dat maar in 35 procent van de gevallen de aanwezigheid van een school duidelijk zichtbaar aangeduid was voor autobestuurders.

Meer problematisch is de ruime schoolomgeving en de routes naar de scholen. Veiligheidsmaatregelen zijn er maar beperkt aanwezig. In maar 1 procent van de gevallen zijn autovrije zones of straten in woonerf aanwezig. Bij 11 procent vind je straten in zone 30 terug.