BRUSSEL - Internetbeveiligingsbedrijf Ubizen gaat 120 banen schrappen. De maatregel kadert in een besparingsplan dat het bedrijf vanmorgen heeft bekendgemaakt. In totaal werken bij Ubizen 620 personeelsleden.
Aanleiding voor de herstructureringen is het nettoverlies van 9,5 miljoen euro (383 miljoen frank) dat Ubizen leed tijdens het derde kwartaal. De omzet van het bedrijf kwam uit op 25,1 miljoen euro (1 miljard frank).

OnlineGuardian

Het herstructureringsprogramma moet het bedrijf toelaten om 4,5 miljoen euro (181,5 miljoen frank) te besparen. Daarvoor worden OnlineGuardian, dat computerwerken die verbonden zijn met het Internet beschermt tegen fraude en hackers, en MultiSecure, dat elektronische transacties beveiligt, onder de naam OnlineGuardian samengesmolten. Dat moet 1 miljoen euro (40 miljoen frank) opleveren per kwartaal.

Andere maatregelen omvatten een drukking van de kosten voor Sales en Marketing (1,7 miljoen euro of 68 miljoen frank), Administratie (1,3 miljoen euro 52,5 miljoen frank) en in Delivery/Professional Services (0,5 miljoen euro of 20 miljoen frank). Dat moet in totaal 3,5 miljoen euro (141 miljoen frank) opleveren. Tenslotte worden alle investeringen in SecurityWatch.com bevroren. Alle maatregelen samen doen 120 banen sneuvelen. Dat is bijna een vijfde van het totaal.

Ebitda-cijfers

In een mededeling zegt afgevaardigd bestuurder Stijn Bijnens dat de herstructureringen moeten toelaten om tegen eind december 2001 opnieuw positieve Ebitda-cijfers te behalen.