GELLINGEN - Bijna 400 brandweerlui, die de 250 korpsen uit ons land vertegenwoordigen, hebben zaterdagnamiddag in de kazerne in Aat hulde gebracht aan de vijf brandweerlui die vorig jaar omkwamen bij de gasramp in Gellingen.
Na een toespraak van Marc Gilbert, voorzitter van de Belgische Brandweerfederatie, werd een bloemenkrans neergelegd aan het herdenkingsmonument, voor de brandweerkazerne van Ath. Korpschef Michel Di Silvestro hield een emotionele toespraak. "Dit toont aan dat we in het hele land een hecht team vormen. Het is pijnlijk om te zien hoe de familie van de slachtoffers zoekt naar antwoorden en een verklaring voor wat er gebeurd is".

"Wij gaan het gevecht voortzetten voor de hervorming van de brandweerdiensten, ter herinnering aan hen", verklaarde Marc Gilbert. "Zo een ramp mag nooit meer gebeuren". De voorzitter pleitte ervoor om de brandweerzones uit te breiden naar het intergemeentelijk en zelfs federaal niveau. "Het gemeentelijk niveau moet worden verlaten. De commissie Paulus was zeer duidelijk over dit onderwerp".