PARIJS - De Franse autoriteiten hebben een imam die in een moskee in Parijs opriep tot een heilige oorlog tegen het Westen, het land uitgezet. Dat heeft het Frans ministerie van binnenlandse zaken zaterdag bekendgemaakt.
Het gaat om de 35-jarige Algerijn Reda Ameuroud, die vrijdag op een boot terug naar zijn vaderland is gezet. De imam werd al geruime tijd in de gaten gehouden door de Franse geheime dienst en gold als een extremist die vooral onder jonge moslims een groeiende schare aanhangers had.

Ameuroud verbleef al geruime tijd illegaal in Frankrijk. Zijn broer werd in mei tot een gevangenisstraf veroordeeld wegens het ronselen voor de jihad en het financieel en logistiek steunen van extremistische moslimbewegingen. De Franse regering heeft na de aanslagen in Londen op 7 juli het beleid hervat om haatzaaiende predikers het land uit te zetten.

Vorige week maakte de Franse inlichtingendienst bekend dat ongeveer twintig moskeeën in Frankrijk worden geleid door radicale imams of onder sterke invloed staan van extremistische islamitische groeperingen die zich tegen het Westen hebben gekeerd. Volgens het hoofd van de inlichtingendienst, Pascal Mailhos, is de politie strafrechtelijke onderzoeken gestart tegen ongeveer tien imams, van wie bekeken wordt of ze zich schuldig hebben gemaakt aan het aanzetten tot haat en andere strafbare feiten.