Saddam Hoessein aangevallen (update)
Foto: reuters
AMMAN - De voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein zou na een verhoor door het speciale tribunaal dat hem berecht, aangevallen zijn door een van de aanwezigen bij het proces. Dat hebben de advocaten van Saddam zaterdag gezegd. Maar het speciale Iraakse tribunaal (TSI), dat zich moet buigen over het lot van de Saddam Hoessein, ontkent dat bericht.

Het incident zou zich afgelopen donderdag hebben voorgedaan. Een woordvoerder van het tribunaal ontkent dat Saddam is aangevallen of slaags raakte met een omstander. ,,Dat bericht is fout. De rechtbank respecteert de mensenrechten in de behandeling van zijn beklaagden'', aldus de woordvoerder van het tribunaal. Hij ontkent dat Hoessein ,,verbaal of fysiek'' is aangevallen.

Maar een van de advocaten van de voormalige Iraakse minister van buitenlandse zaken Tariq Aziz bevestigde het opstootje, waarbij over en weer rake klappen zouden zijn uitgedeeld.

Een groot deel van de rechtsgang tegen Saddam is te volgen op de Iraakse televisie, maar van de zitting van donderdag is maar een klein deel op tv getoond. Het Saddam-tribunaal bereidt een groot aantal rechtszaken voor tegen de ex-president. Het verhoor van donderdag had betrekking op het neerslaan van de opstand door sjiieten na de nederlaag in de Golfoorlog in 1991. De verwachting is dat in september de voorbereidingen voltooid zijn en dat dan de daadwerkelijke processen tegen Saddam en andere leden van het voormalige regime zullen beginnen.

Vijf Irakezen en vijf Amerikanen gedood

Bij een explosie met een bomauto ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zondagochtend vijf Irakezen om het leven gekomen. Tien anderen raakten gewond. Dat meldt een bron bij het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken.

,,Een bomauto ontplofte bij de doortocht van een patrouille van de Iraakse politie. Daarbij zijn vijf burgers omgekomen. Tien anderen, onder wie twee politieagenten, raakten gewond'', aldus de bron. De ontploffing gebeurde omstreeks 6 uur GMT (8 uur onze tijd) op de weg tussen Haswa en Mahawil op zo'n 60 kilometer ten zuiden van de Iraakse hoofdstad.

En bij de twee bomaanslagen van zaterdag in Bagdad zijn in totaal vijf Amerikaanse soldaten om het leven gekomen. Dat heeft een Amerikaanse legerwoordvoerder zondag verklaard.

Vier soldaten kwamen om het leven bij de aanslag op hun konvooi in het zuidwesten van Bagdad omstreeks 23.00 uur plaatselijke tijd (21.00 uur onze tijd). Een vijfde Amerikaanse militair kwam om het leven bij de doortocht van een Amerikaanse patrouille in de Dora-wijk in het zuiden van de Iraakse hoofdstad. Bij die laatste aanslag is ook minstens één Iraakse burger om het leven gekomen.

Sinds de Amerikaanse invasie in Irak (maart 2003) zijn officieel 1.793 GI's om het leven gekomen, zo blijkt uit een balans van AFP op basis van cijfers van het Pentagon.

4.000 Irakezen gedood sinds begin 2005

Sinds het begin van dit jaar zijn 4.000 Irakezen om het leven gekomen bij geweld in Irak. De helft van hen zijn burgerslachtoffers. Mei en juli waren de bloedigste maanden. Dat is zondag uit officiële bron vernomen.

Het ging om 2.072 burgers, 765 politieagenten, 308 soldaten en 855 opstandelingen. De balans werd opgemaakt op basis van cijfers van de Iraakse ministeries van Binnenlandse Zaken, Defensie en Gezondheid.

Sinds begin dit jaar zijn in Irak ook 4.785 opstandelingen opgepakt.

In juli werden officieel 578 dodelijke slachtoffers geteld, een stijging van 34 pct tegenover de maand voordien (430). De afgelopen maand raakten 846 Irakezen gewond, tegenover 933 in juni. Onder de dodelijke slachtoffers waren 412 burgers, 134 politie-agenten, en 32 soldaten.

Het aantal aanvallen zakte in juli wel tot 109 tegenover 160 in juni. In juli werden ook minder opstandelingen gedood of gearresteerd. Zo werden er de afgelopen maand 70 gedood (tegenover 171 in juni) en 572 gearresteerd (tegenover 1.521 in juni).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig