LONDEN - In Groot-Brittannië heeft de politie zaterdag het verhoor van drie van de vermoedelijke daders van de mislukte bomaanslagen in Londen van 21 juli voortgezet. Ondertussen boog het Italiaanse gerecht zich over de uitlevering van een vierde verdachte, die vrijdag werd opgepakt in Rome.
Uit informatie die sinds vrijdagavond is meegedeeld door de Britse politie, blijkt dat drie vermoedelijke daders van 21 juli achter slot en grendel zitten in Londen. Twee van hen werden vrijdag aangehouden in Notting Hill: Mokhtar Saïd Ibrahim en Ramzi Mohammed. De derde verdachte, Yacine Hassan Omar, werd al woensdag ingerekend in Birmingham.

Volgens de Britse televisiezender Sky News is nog een andere man die vrijdag in de Londense wijk Notting Hill is aangehouden, een vijfde vermoedelijke bommenlegger. Zijn explosief materiaal werd vorige zaterdag gevonden in een park in Londen. Het gaat om de 23-jarige Wahbi Mohammed, de broef van Ramzi Mohammed, een van de vier andere verdachten van de aanslagen van 21 juli. Vorige zaterdag vond de Britse politie in een park in het westen van Londen een pakje dat een explosief bevatte, dat sterk leek op de bommen die op 21 juli gebruikt werden bij de mislukte aanslag.

Een andere vermoedelijke terrorist van de aanslagen van 21 juli werd vrijdag in Rome aangehouden. Die verdachte heeft zijn deelname aan de aanslagen van 21 juli bekend, zo meldde de Italiaanse pers zaterdag. De Brit van Ethiopische afkomst zou ook verklaard hebben dat het niet de bedoeling was om te doden. "We wilden niet doden maar enkel terreur zaaien", zou de man volgens de Italiaanse krant La Repubblica tijdens een verhoor gezegd hebben.

De Italiaanse minister van Binnenlandse zaken Giuseppe Pisanu verklaarde zaterdag dat "een omvangrijk netwerk" van Ethiopiërs en Eritreeërs de verdachte, die naar Italië was gevlucht, had proberen beschermen.

Pisanu had liet ook weten dat er zaterdag nog huiszoekingen zouden volgen bij mensen met wie de terreurverdachte contact had gehad tijdens zijn kort verblijf in Italië.

In Italië kwam het hof van beroep zaterdagnamiddag ook bijeen om een beslissing te nemen over de uitlevering van de verdachte aan Groot-Brittannië.