BAGDAD/BASRA - Bij een aanslag met een bomauto in Bagdad zijn zaterdag minstens 5 doden en 25 gewonden gevallen. De aanslag vond plaats aan het nationaal theater in het centrum van Bagdad en viseerde een patrouille van de Iraakse politie.
De Iraakse politie had de toegangswegen naar het theater afgesloten omdat een aantal burgerorganisaties er zaterdag een conferentie rond de grondwet organiseert. Naar verluidt zou de zelfmoordterrorist met de bomauto ingereden zijn op de politiepatrouille. "De kamikaze heeft zich met zijn wagens in de politiepatrouille gestort", aldus een politiebron.

Twee Britse burgers zijn zaterdag omgekomen bij een explosie, toen vier terreinwagens in het zuidoosten van Basra, 550 kilometer ten zuiden van Bagdad, in een hinderlaag reden. Dat heeft een Brits officier bekendgemaakt. In de Iraakse hoofdstad Bagdad werden zaterdag drie Irakezen die eerder deze week ontvoerd werden, vermoord teruggevonden.

Omstreeks 11.00 uur (plaatselijke tijd) zaterdag vond in de buurt van Basra een explosie plaats. Een konvooi voertuigen werd getroffen en daarbij kwamen twee Britten om het leven. Twee Iraakse kinderen raakten gewond, maakte een Britse officier, die anoniem wil blijven, bekend.

,,We hebben informatie gekregen over een incident in Basra en we zijn een onderzoek gestart'', verklaarde een woordvoerder van het Britse leger in de stad, die bevestigde dat er geen Britse soldaten betrokken waren bij het incident.

In de Iraakse hoofdstad zijn zaterdag iemand met een leidinggevende functie van de internationale luchthaven van Bagdad en twee werknemers die deze week waren ontvoerd, vermoord teruggevonden. Dat meldde een bron bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het lichaam van Maher Yassine Jassem, algemeen directeur Telecommunicatie op de luchthaven van Bagdad en twee werknemers werden om 8.00 uur lokale tijd teruggevonden in de wijk Al-Amel, in het westen van de hoofdstad. De mannen waren woensdag ontvoerd in het centrum van Bagdad.

De slachtoffers waren geblinddoekt en geboeid. Hun lichamen vertoonden sporen van foltering.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig