WASHINGTON - De Amerikaanse senaat heeft vrijdagavond beslist het merendeel van de maatregelen van het anti-terroristische wetsontwerp Patriot Act te verlengen. Wel heeft de senaat bepaalde sleutelelementen die aanbevolen waren door de regering van George W. Bush, geschrapt.
Verscheidene maatregelen van de Patriot Act, die in de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001 met hoogdringendheid werd ingevoerd om de strijd tegen de terreur op te voeren, liepen normaal gezien eind dit jaar af, tenzij ze uitdrukkelijk werden verlengd.

In tegenstelling tot het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, dat een week geleden besliste om de belangrijkste anti-terreurmaatregelen uit de Patriot Act voor eeuwig te verlengen, heeft de senaat zich verzet tegen de toekenning (zonder groen licht van een rechter) van een grotere volmacht voor de FBI om Amerikanen te bespionneren (persoonlijk dossiers in ziekenhuizen, banken, hotels en andere instellingen raadplegen).

,,We moeten waakzaam en onvermoeibaar blijven in onze strijd (tegen terroristen). We moeten hun afdelingen ontmantelen, hun financiële stromen nagaan en alle medewerkers voor het gerecht brengen'', stelde Bill Frist, de leider van de Republikeinen in de senaat, die de aanslagen in Londen aanhaalde.

De tekst werd uitgevaardigd na de aanslagen van 11 september 2001 om het gerechtelijk onderzoek naar terrorisme te vergemakkelijken. De Patriot Act laat speurders toe om telefoongesprekken af te luisteren van mensen die verdacht worden van terrorisme. Ook krijgen speurders toegang tot de elektronische post, bankgegevens en medische dossiers van verdachten.

Na de stemmingen van het Huis van Afgevaardigden en van de senaat, zullen de twee versies van de tekst op elkaar afgestemd worden, vooraleer een vijftiental maatregelen van die wet aflopen in december.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig