Jörg Jaksche geeft samenwerking met Fuentes toe
HAMBURG - De Duitse profrenner Jörg Jaksche (Tinkoff) geeft toe dat hij een patiënt is van dopingarts Eufemiano Fuentes. Hij is de eerste renner die bekent dat hij een dopingkuur onderging bij de Spaanse arts. Bij zijn dopingbiecht, die maandag in het Duitse blad Der Spiegel verschijnt, haalt hij zwaar uit naar Walter Godefroot.

Jaksche vertelt in het interview met Der Spiegel dat hij als sinds juni 1997 epo gebruikt en dat hij sinds 2005 verboden bloedtransfusies onderging bij Fuentes.

Jaksche beschuldigt ook de Belg Walter Godefroot, ex-manager van Telekom (het huidige T-Mobile) en huidig technisch raadgever van Astana. 'Godefroot was van alles op de hoogte', aldus Jaksche. 'De ploegleiding wist perfect wat er gebeurde. Het was een uitgekiend systeem, ook al werd er op teammeetings nooit gepraat over doping.'

Jaksche zegt dat hij in 1999 door Godefroot onder druk werd gezet om doping te gebruiken tijdens de Tour de France. Deed hij dat niet, dan zou hij geen contractverlenging krijgen. Walter Godefroot heeft altijd met klem ontkend dat hij zijn renners heeft aangezet tot dopinggebruik.

In het interview wijst de renner Gianluigi Stanga aan als één van de mensen die hem in contact bracht met doping. Stanga was in 1997 ploegleider bij Polti, toen Jaksche daar zijn profcarrière startte. Stanga, die nu teambaas is bij Milram, noemt de beschuldigingen in Der Spiegel 'absurd'.

Eerste bekentenis

De Duitser is de eerste renner die toegeeft dat hij daadwerkelijk een dopingkuur onderging bij dokter Fuentes. Van de meer dan 50 renners die verdacht worden in de affaire, had enkel de Italiaan Ivan Basso al toegegeven dat hij banden had met Fuentes, maar hij zei dat hij enkel de intentie had zich te doperen. Op het laatste moment zou hij zich bedacht hebben.

Jaksche werd door zijn team Tinkoff eerder deze maand al op non-actief gezet en de Duitse wielrennersbond (BDR) gaf de 30-jarige renner startverbod voor het Duitse kampioenschap van morgen zondag..

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig