Akkoord over schoolpremie
Foto: an
BRUSSEL - Premier Guy Verhofstadt heeft vrijdag op de persconferentie na afloop van de ministerraad bevestigd dat er een akkoord bestaat om begin september een schoolpremie in te voeren.
De regering zal nog voor het parlementair reces met een koninklijk besluit op de proppen komen waarin zal staan wie ervoor in aanmerking komt en hoeveel de premie bedraagt. Dat wordt beslist op de tweede begrotingscontrole van midden juli.

Sommige regeringsbronnen lieten vrijdag verstaan dat de premie er zou komen voor ouders met kinderen die schoolplichtig zijn. Het gaat dus om kinderen tussen 6 en 18 jaar oud. De premie zou tussen de 50 en 75 euro bedragen. Het voorstel van minister van Sociale Zaken Rudy Demotte had het over een premie van 75 (lager onderwijs), 100 (secundair) en 125 euro.

Jobkorting

Behalve de schoolpremie raakte de regering het ook eens over het verhogen van het plafond van de forfaitaire beroepskosten voor werknemers, de zogenaamde jobkorting. Bedoeling is dat de ministerraad van volgende week hiervoor in eerste lezing een wettelijke basis creëert.

Na afloop van de begrotingscontrole zou de maatregel defintief worden goedgekeurd en volgens de regeringsnota nog voor het parlementair reces worden ingediend in de Kamer. De werknemer zou vanaf begin volgend jaar via de bedrijfsvoorheffing al kunnen genieten van de jobkorting.

Inkomensgarantie

De regering besliste ook om vanaf 1 januari 2007 de inkomensgarantie voor ouderen (IGO) op te trekken. Over hoeveel het gaat, wordt ook tijdens de begrotingscontrole beslist. Voor het reces neemt de regering ook een beslissing over de welvaartsbonus voor pensioenen en lastenverlaging voor ploegen- en nachtarbeid.