Robbie McEwen gaat voor derde groene trui
De batterijen zijn leeg bij Robbie McEwen. Foto: © BELGA
Robbie McEwen (Davitamon-Lotto) heeft de Ronde van Zwitserland met lichte hinder aan de knie en zonder ritzege moeten verlaten, maar dat heeft geen schade toegebracht aan zijn zelfvertrouwen voor de Tour. Samen met Cadel Evans voor het eindklassement blijft hij de onvoorwaardelijke kopman bij Davitamon-Lotto.

Wie 34 jaar is, aan zijn negende Tour begint en daarin acht ritten en twee keer het puntenklassement gewonnen heeft, zet niet zo gauw een stapje opzij. Zelfs Gert Steegmans, nochtans ook niet van de traagsten en dit jaar al goed voor vijf overwinningen, gaat onvoorwaardelijk in dienst van de 34-jarige Australiër. Zo krijgt Robbie McEwen een mannetje meer in zijn dienst om de sprints voor te bereiden. Met Mario Aerts, Wim Vansevenant en Johan Vansummeren, die van ver aan een peloton kunnen sleuren en met Steegmans, Rodriguez en Horner die in het heetste van de strijd ingezet kunnen worden, kan McEwen zowaar kijken naar een schitterende trein. Een trein, die hij in het verleden zelfs niet nodig had om zo succesrijk te kunnen zijn.

"Als ’t moet kan ik best mijn eigen spurt rijden", zegt de man die het magische cijfer tien inzake ritzeges kan bereiken. "Ik ben iemand die bijzonder laat nog uit het wiel kan komen. Dat helpt een beetje. Maar als de spurt nog beter voorbereid wordt, haal je daar uiteraard je voordeel uit. Ik ben daarom bijzonder ambitieus om aan de Tour te beginnen. Misschien wordt het mijn beste ooit".

"Dat Tom Boonen mijn rechtstreekse concurrent wordt, deert me niet. Dat is al twee jaar zo. En ik heb in die jaren ook niet moeten inbinden. Natuurlijk zal Boonen net als de voorbije twee jaar zijn ritjes winnen als het hem niet te veel tegen zit, maar zelf zal ik ook mijn boontjes wel doppen. Er is trouwens niet alleen Boonen. Vergeet ook de ervaren ratten als Erik Zabel, Thor Hushovd en Stuart O’Grady niet en een opkomende knaap als Daniele Bennati. Het worden gegarandeerd opnieuw boeiende spurten. Het wordt een hete eerste week."

Het record van Erik Zabel met zes groene truien ligt natuurlijk ver buiten het bereik van Robbie McEwen maar als hij het in Parijs voor de derde keer in zijn carrière kan halen, komt hij wel al in illuster gezelschap: Jan Jansen, Eddy Merckx, Freddy Maertens en Djamolidine Abdoujaparov. Alleen Sean Kelly zal dan met vier nog beter gedaan hebben. "Uiteraard komt de strijd voor groen er opnieuw aan te pas", besluit McEwen. "Dat gaat vanzelf als je elke dag meespurt. Daarom zit ik daar nu nog niet mee in mijn hoofd. Het strijdplan daarvoor maak ik ten gepaste tijde wel op".