Vijftig camera’s in Antwerpen-Noord en Borgerhout
Foto: epa
ANTWERPEN - Het Antwerpse schepencollege heeft vrijdag beslist om 50 camera’s in Antwerpen-Noord en Borgerhout te plaatsen. Het gaat om 30 vaste camera’s en 20 mobiele.
De stad wil met die camera’s onder meer overlast en criminaliteit voorkomen én vaststellen en de pakkans van daders verhogen. De beelden die door de camera’s worden geregistreerd zullen 24 uur op 24, 7 dagen op 7 worden bekeken.

Het hele project kost 1,6 miljoen euro en zal na een jaar worden geëvalueerd. De 50 nieuwe camera’s zullen worden opgesteld op plaatsen die werden vastgelegd op basis van criminaliteits- en overlastanalyses en in nauw overleg met de politie en toezichters die het terrein kennen.

Zo komen er camera’s op het nieuwe Astridplein, aan het sorteerstraatje op het Groeningerplein, dichtbij verschillende glasbollen en metrostations en aan het districtshuis van Borgerhout. Een deel van de camera’s zal kunnen verplaatst worden in functie van de verschuiving van overlastproblemen.

Te weinig personeel

Op de as Grote Markt-Meir-De Coninckplein hangen nu al camera’s. ,,Maar we zijn tot de onthutsende vaststelling gekomen dat er geen personeel was om die beelden de klok rond te bekijken'', bekende schepen Dirk Grootjans vrijdag.

Om dat euvel te verhelpen, werden zes extra personeelsleden in dienst genomen. Na een jaar zal het project worden geëvalueerd en indien nodig worden uitgebreid of bijgestuurd.

Nieuwe overlastambtenaren en parkeerwachters

De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) heeft vrijdag zestien bijkomende overlastambtenaren aangesteld en vijftien nieuwe parkeerwachters beëdigd. Met de aanstelling van de overlastambtenaren wil de stad haar inspanningen om overlast op straat en in haar gebouwen of domeinen kordaat aan te pakken, voortzetten.

Het gaat om overtredingen zoals sluikstorten, nachtlawaai en vandalisme. Deze overtredingen kunnen door de stad, dankzij de wet op de gemeentelijke administratieve sancties (GAS), zelf worden beboet. ,,Het invoeren van de GAS betekende een grote meerwaarde in de strijd tegen de overlast. Meer dan 60 procent van de uitgeschreven GAS-boetes werd intussen betaald'', meldde schepen voor Veiligheid Dirk Grootjans vrijdag.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in