Lavenu (AG2R) licht uitsluiting Mancebo toe
Foto: afp
Ook bij AG2R zitten ze met een ’slachtoffer’ in de ’Spaanse zaak’. Bij het Franse team werd de Spanjaard Francisco Mancebo huiswaarts gestuurd. "Misschien moesten we ons wel eens vragen stellen wanneer in een welbepaalde wedstrijd omzeggens zestien van de twintig eersten allen de Spaanse nationaliteit hadden", zegt teammanager Vincent Lavenu.

"Ik heb alvast altijd het vertrouwen gehad in mijn renners. Blijkbaar ten onrechte, in dat ene geval dan. Natuurlijk hoorden ook wij over de geruchten die vanuit Spanje de wielersport besmeurden. Vanmorgen kregen we inzage in het indrukwekkende dossier van het Spaanse gerecht. Daar stond klaar en duidelijk de naam van Mancebo te lezen. Toen ik hem met de zaak confronteerde in het hotel, nam hij prompt zijn boeltje. Dit is een zeer spijtige zaak want Francisco lag heel goed in de groep."

"Wij zitten met AG2R reeds vijftien jaar in het peloton. Dit was ons eerste jaar binnen de ProTour. We trokken hiervoor grote renners aan maar blijkbaar waren wij niet oplettend genoeg, al kan je als team weinig aan dergelijke zaken doen. Iedereen weet trouwens dat wanneer ze een contract ondertekenen, zij zich moet houden aan allerlei afspraken. Wie beticht wordt maakt kans om eruit te vliegen. Dat het risicovol was om een Spaans renner in dienst te nemen? Wij hadden Astarloza toch al binnen gehaald? Nooit kenden wij problemen met hem. Hij heeft nochtans dezelfde nationaliteit als Mancebo. Wij hebben onze bronnen om renners te rekruteren maar kunnen niet alles van hen weten. Het is een zware beslissing iemand uit te sluiten, maar deze moet nu eenmaal gebeuren willen we echt overleven met de wielersport", aldus nog Lavenu.