Meer telewerk voor Vlaamse ambtenaren
Foto: wouter van vooren
BRUSSEL - Meer Vlaamse ambtenaren dan nu zullen binnenkort enkele dagen per week kunnen telewerken. De Vlaamse regering heeft vrijdag een omzendbrief goedgekeurd die een aantal regels en voorwaarden vastlegt zodat telewerk structureel kan worden ingevoerd.
Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois denkt dat op termijn een op de drie Vlaamse ambtenaren zullen kunnen telewerken. Telewerk zorgt voor tal van voordelen. Het personeel moet minder pendelen, kan werk en gezin beter combineren en de werkgever heeft minder kantoorruimte nodig.

Nu werkt zeven procent van de ambtenaren van het ministerie van de Vlaamse gemeenschap soms thuis via telewerk op basis van informele afspraken tussen de ambtenaar en zijn leidinggevende. Eenduidige regels zijn er tot nu toe niet, wat voor ongelijke situaties zorgt.

Daarom is er nu een omzendbrief. Telewerk zal nooit opgelegd kunnen worden aan de Vlaamse ambtenaren, maar wordt ook geen recht. De leidinggevende beslist op basis van functie en organisatie. Het kan ook maximaal drie dagen per week, zodat er contact met de werkbasis blijft. De overheid betaalt geen onkostenvergoeding, maar zorgt voor de internetaansluiting en een pc of laptop. De omzendbrief wordt nog voorgelegd aan het sectorcomité.