God niet welkom in Deense politiek
Premier Anders Fogh Rasmussen Foto: ap
KOPENHAGEN - De Deense premier Anders Fogh Rasmussen heeft politici en publieke figuren vrijdag opgeroepen in officiële toespraken en campagnes God er buiten te laten.
,,Ik hou er absoluut niet van dat politieke leiders God betrekken in hun toespraken'', zei Fogh Rasmussen in een interview met de christelijke krant Kristeligt Dagblad.

Zonder parlementsleden, publieke figuren of groepen bij naam te noemen zei de premier dat door het herhaaldelijk verwijzen naar God een ,,gevaarlijke cocktail'' tot stand komt - vooral als elkaar bestrijdende partijen beide volhouden dat God aan hun kant staat. ,,Ieder mens, ook een politicus, moet bescheidenheid tonen en erkennen dat we niet eens weten wat welke God dan ook van onze bezigheden vindt'', aldus Fogh Rasmussen.

Blair en Bush

De krant zette het standpunt van Fogh Rasmussen af tegen dat van wereldleiders als de Amerikaanse president George Bush en de Britse premier Tony Blair. Bush begint bijeenkomsten gewoonlijk met een gebed en verwijst in toespraken over buitenlandse politiek vaak naar zijn christelijke levensovertuiging.

Blair zei onlangs dat God het uiteindelijke oordeel zou vellen over zijn besluit deel te nemen aan de oorlog in Irak, en dat hij zich bij het nemen van beslissingen laat leiden door zijn christelijke geloof.