Bjarne Riis: ,,Geen andere keuze''
Foto: reuters
Op een zeer druk bijgewoonde persconferentie was Bjarne Riis de eerste van de geplaagde sportdirecteurs om tekst en uitleg te geven. Riis besliste dat Ivan Basso niet zal deelnemen aan de Tour de France en dat zijn team CSC het ’ethisch charter’ van de ProTourploegen volledig zal nakomen.

"Deze voormiddag hadden wij een vergadering met alle sportdirecteurs. Daarin namen wij de beslissing dat we het ’ethisch charter’ zeker nakomen. Dat wil zeggen dat elke renner die in verdenking staat van een dopingzaak op non-actief wordt gezet. Zo ook in het geval-Basso. Omdat we vanuit Spanje een lijvig dossier kregen waarin de naam van mijn renner voorkomt, heb ik zelf de verantwoordelijkheid genomen als teamleider en hem uit de Tourploeg gegooid. Ik geef wel mee dat Basso de enige CSC-renner is op die lijst."

"Of we dit niet konden voorkomen of zagen aankomen binnen de ploeg? Neen. Ik ben veel bij mijn renners, maar kan niet constant over hen waken. Trouwens, alle medische proeven tot hiertoe waren in orde bij Basso. Waarom zouden wij dan reageren? Of de toekomst van de ploeg nu in gevaar komt? Ikzelf ben bij CSC reeds zo’n vijf tot zes jaar aan de slag. Iedereen kent de regels van het team. Mijn mannen kennen ook de reglementen van de wielersport. Wie dom doet wordt op zijn vingers getikt of misschien nog erger. Ik ben er vrij van overtuigd dat onze ploeg nog een toekomst heeft. De ploegleiding is alvast serieus met zijn vak bezig. Wij nemen onze verantwoordelijkheid ten volle. Zie maar naar het uitsluiten van Basso. Ik wil dat het wielrennen zo correct mogelijk verloopt. In die omstandigheden is het leuk werken. Wij hebben bovendien een verantwoording af te leggen jegens onze sponsors", gaat Riis verder.

"Hoe Basso reageerde op zijn uitsluiting? Ik heb hem na de vergadering van de sportdirecteurs bij mij geroepen in het hotel en hem de zaak uitgelegd. Natuurlijk is hij triestig en droevig. Moet ik daar nog meer aan toevoegen? Hij was kandidaat-winnaar toch? Of dit een erge zaak is voor de Tour de France? Ik zou liever voor dit legertje journalisten zitten in Parijs, nadat Basso de Ronde van Frankrijk had gewonnen. Nu is het nog voor de start van de proloog omdat er zich ’een situatie’ heeft voorgedaan. Basso wordt niet vervangen. Dat is zo bepaald door de sportdirecteurs. Zij die bedriegen moeten eruit en hebben geen plaats in de groep. Ik zou ook gemakkelijk kunnen weglopen en me wegsteken. Dat doe ik niet. Ik wil iets moois oprichten, waar ik bovendien fier kan over zijn. Daarom sta ik de media nu te woord. Als renners zich niet aan de regels willen houden moeten ze de gevolgen maar dragen. Of deze nieuwe zaak de geloofwaardigheid van de wielersport in opspraak brengt? We moeten allen vooruit kijken en de nodige maatregels blijven nemen om dit alles te voorkomen", aldus nog Bjarne Riis.