De sportieve directie van T-Mobile kon er donderdagnacht al niet meer onderuit. De namen van Jan Ullrich en Oscar Sevilla komen inderdaad voor op de lijst van de Spaanse Guardia Civil in de ’Affaire Fuentes’ en dus werden beide renners op staande voet geschorst en naar huis gestuurd.

Met hen verdween ook de Belgische ploegleider Rudy Pevenage langs een achterpoort naar het thuisfront.

Wat Olaf Ludwig en zijn staf rond hem toen nog niet wisten, was dat de vereniging van ploegen onder het voorzitterschap van Patrick Lefevere unaniem overeen zou komen dat de naar huis gestuurde renners niet zouden kunnen vervangen worden. T-Mobile Team riep dus tevergeefs Lorenzo Bernucci en Stephan Schreck op.

Die beslissing werd genomen tijdens een bijzondere vergadering van de vereniging van ploegen. Die vergaderde bijna een hele vrijdagvoormiddag, net als de directie van de Tour overigens. Iets voorbij het middaguur kwam het definitieve en gezamenlijke standpunt naar buiten.

"We hebben donderdag van de Spaanse federatie de lijst gekregen waarop al de namen staan van de renners die betrokken zijn in het onderzoek met ’De Affaire Fuentes’", verklaarde Christian Prud’Homme.

"We juichen de beslissing toe die T-Mobile Team eerder vandaag genomen heeft. Bjarne Riis gaat nu hetzelfde vertellen aan Ivan Basso en Vincent Lavenu aan Francisco Mancebo. We betreuren ook dat de lijst zo laat in ons bezit en in het bezit van TAS gekomen is, want op die lijst komen zo veel namen van renners van de ploeg Astana-Würth voor, zowel renners die zouden deelnemen aan de Tour als anderen, dat allicht een andere beslissing genomen was met Astana-Würth Team.

Namen van andere renners dan Basso en Mancebo geven we voorlopig niet vrij. We willen dat ze eerst op de hoogte kunnen gebracht worden door hun ploegleiding. De verantwoordelijken van de ploegen zullen de namen in de loop van de namiddag zelf bekend maken."

Aan die woorden voegde Patrick Lefevere toe: "Met de beslissing dat we niet toelaten dat de renners vervangen worden, willen we een sterk signaal geven naar sponsors, pers en publiek dat het iedereen menens is met de strijd tegen doping."