Minderjarige verdachten blijven in jeugdinstellingen
De jeugdinstelling van Everberg Foto: ep
ANTWERPEN - Twee van de drie minderjarige verdachten van het dodelijke busincident zaterdag in Antwerpen, zijn vrijdag opnieuw voor de jeugdrechter verschenen. Die besliste dat ze nog een maand langer in de gesloten jeugdinstelling van Everberg moeten verblijven. Dat melden hun advocaten.
De derde minderjarige moest niet opnieuw voor de jeugdrechter verschijnen. ,,Hij was als enige naar de gesloten jeugdinstelling van Mol gestuurd voor een termijn van meteen al drie maanden'', zegt advocate Annick Mortier.

Alleen jongeren die in Everberg worden geplaatst, worden na vijf dagen opnieuw voor de jeugdrechter gebracht. Die kan hun plaatsing verlengen. De jeugdrechter kan wel ten alle tijden zijn beslissing herzien. De resultaten van de reconstructie van zaterdag kunnen daar dus ook een weerslag op hebben.

Meerderjarige verdachten

De raadkamer in Antwerpen zal pas volgende week beslissen of ze de aanhouding van de drie meerderjarige verdachten van het dodelijke busincident van zaterdag al dan niet met een maand zal verlengen. Het uitstel kwam er op vraag van de verdediging.

,,Enerzijds willen we zo ons respect betuigen aan de familie van slachtoffer Guido Demoor, die vrijdagmorgen begraven werd'', zegt advocaat Walter Damen. ,,Maar anderzijds leek het ons ook aangewezen om de reconstructie af te wachten, omdat dan pas helemaal duidelijk zal zijn wat ieders aandeel in de feiten was. En dat zou wel eens een weerslag kunnen hebben op de beslissing van de raadkamer met betrekking tot hun verdere aanhouding.''

Uit de verklaringen van de verdachten zou immers blijken dat slechts twee van hen het slachtoffer geslagen en geschopt hebben. De vier anderen zouden lijdzaam hebben toegekeken. Tijdens de reconstructie, die zaterdag plaats vindt, zullen hun verklaringen getoetst worden aan de materiële vaststellingen in het strafdossier.

Als de resultaten van de wedersamenstelling maandagochtend aan het dossier toeggevoegd worden, zullen de drie meerderjarigen maandag om 14 uur voor de raadkamer verschijnen. Als dat niet het geval is, wordt de zaak uitgesteld tot woensdag.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in