PLOBSHEIM/STRAATSBURG - Ivan Basso, Jan Ullrich en Francisco Mancebo starten morgen niet in de Ronde Van Frankrijk. De renners worden genoemd in het Spaanse dopingschandaal en mogen van de Tourdirectie niet deelnemen aan de belangrijkste rittenkoers van het jaar. Ook Astana-Würth, de ploeg van Vinokourov, mag niet starten. De Tourdirectie heeft dat vanavond alsnog beslist.
De Tour verliest daardoor nog voor de start de nummers 2 (Ivan Basso), 3 (Jan Ullrich) en 4 (Francisco Mancebo) uit de Tour 2005. Ook de Spanjaard Joseba Beloki (Astana-Würth) komt niet aan de star.

Vanmorgen maakte het Spaanse gerecht een lijst openbaar met daarop de namen van renners die genoemd worden in het dopingschandaal rond de Spaanse dokter Fuentes. Op die lijst stonden onder meer de namen van Ullrich, Basso, Mancebo en Beloki.

Andere renners op de lijst zijn onder meer David Etxebarria (Spa), Angel Vicioso (Spa), Isidro Nozal (Spa), Unai Osa (Spa) en Jorg Jaksche (Dui). Ook zij mogen meer dan waarschijnlijk een kruis maken over hun wielercarrière.

Ook Vinokourov niet aan de start

Het team van kopman Alexandre Vinokourov deelde in een communiqué mee dat het zich aan de ethische code van de ProTour-teams houdt en zich dus uit de Ronde van Frankrijk terugtrekt.

Vijf renners van het team dat zaterdag in Straatsburg zou starten worden genoemd in het onderzoeksrapport dat het Spaanse gerecht aan de organisatie van de Tour en aan de Internationale Wielerunie overmaakte. Het gaat om de Spanjaarden Joseba Beloki, Alberto Contador en Isidro Nozal, de Australiër Allan Davis en de Portugees Sergio Paulinho.

Pevenage

T-Mobile liet als eerste weten dat het zijn renners Jan Ullrich en Oscar Sevilla met onmiddellijke ingang schorst. Ook begeleider Rudy Pevenage wordt geschorst. ,,Op grond van documenten die we kregen van de Tourdirectie, vinden we dat het onmogelijk is om met deze drie mensen te blijven samenwerken'', verklaarde de woordvoerder van T-Mobile, Christian Frommert, op een persconferentie.

Niet vervangen

Op een vergadering van alle ploegleiders werd beslist dat de renners die geweerd worden uit de Ronde van Frankrijk niet vervangen zullen worden. T-Mobile had al vervangers voor Ullrich en Sevilla opgeroepen, maar zal dus met 7 renners aan de Tourstart verschijnen.

Ullrich

De 32-jarige Jan Ullrich was een de topfavorieten voor de Tour 2006, die morgen start met een proloog in Straatsburg. In 1997 won hij de Tour. Hij werd ook vijf keer tweede.

Ullrich liet gisteren nog weten niets te maken te hebben met de zaak. Een dna-test om zijn onschuld te bewijzen, wees de Duitser wel van de hand. ,,Ik ben nog niet aangeklaagd'', verdedigde hij zich.

Basso

De persconferentie van Ivan Basso gisteren ontaardde nog in een spervuur van vragen over de dopingaffaire. Basso weigerde toen te reageren. ,,Als het om een officiële beschuldiging zou gaan, zou ik reageren. Nu gaat het om een gerucht dat door één radiostation verspreid is.''

De ploegmanager van CSC, Bjarne Riis, reageerde aanvankelijk aangeslagen. ,,Maar ik heb Basso onder vier ogen gesproken en hij heeft me verzekerd dat hij niets met de zaak te maken heeft''.

Enkele uren later maakte Riis bekend dat hij Basso toch zou schorsen. "Het is mijn verantwoordelijkheid om Basso te schorsen. Ik moet aan de ploeg denken, dat is het belangrijkste", aldus Riis. "Ik heb vertrouwen in Ivan. Maar het is aan hem en zijn advocaten om tegenbewijzen aan te brengen."

De 28-jarige Basso werd vorig jaar tweede in de Tour na de Amerikaan Lance Armstrong. In 2004 werd hij derde. In mei van dit jaar won Basso de Ronde van Italië.