Prins Laurent trekt publicatie foto's in
Foto: belga
BRUSSEL - Prins Laurent trekt zijn toestemming om de foto’s van zijn zoontjes te verkopen in. Het Franse agentschap Sipa Press zou de foto’s van de prinsjes verspreiden. Het Belgische Isopix zou dat in eigen land doen.
,,Gezien de foute interpretatie van de feiten als zouden de foto’s niet voor alle persorganen beschikbaar zijn, heeft prins Laurent beslist om zijn toestemming aan de fotograaf en aan het betrokken agentschap om de documenten te verspreiden en publiceren in te trekken'', luidt het in een communiqué van de prins.

Het Franse agentschap Sipa Press zegt vrijdag nog niet op de hoogte te zijn van het feit dat prins Laurent afziet van de verkoop van de exclusieve foto’s.

Politieke reacties

,,Mocht prins Laurent de foto’s van zijn tweeling verkocht hebben, lijkt me dat een manier van doen die niet strookt met de normale handelswijze van het Hof. Ik heb dat de prins ook laten weten en gevraagd de foto’s ofwel in te trekken ofwel ter beschikking te stellen van alle persorganen, zoals dat in het verleden gebeurde door het Hof''. Dat heeft premier Guy Verhofstadt vrijdag na afloop van de ministerraad verklaard in een reactie op het nieuws rond prins Laurent en de foto’s van zijn tweeling.

Als prins Laurent de foto’s van zijn tweeling daadwerkelijk wil verkopen, kan dat problemen opleveren voor zijn dotatie. Dat heeft minister van Financiën Didier Reynders laten weten.

15.000 euro

Het Nieuws op VTM meldde gisteravond dat prins Laurent de foto's van zijn tweeling Nicolas en Aymeric via een fotoagentschap aanbiedt voor 15.000 euro. Paul Marnef van het Isopix-agentschap, dat de foto’s verspreidt, zegt: ,,De prins heeft ons nooit gecontacteerd, noch rechtstreeks noch onrechtstreeks, en hij is niet tussengekomen bij de vaststelling van de prijs of de onderhandelingen erover.''

Ongebruikelijk

Het is zeer ongebruikelijk dat een lid van de koninklijke familie foto's van zijn kinderen te koop aanbiedt. De prins zegt dat hij de foto's te koop aanbiedt om zijn kinderen te beschermen.

Het paleis zit volgens VTM verveeld met de zaak en zegt niet op de hoogte te zijn van de verkoop. Als het bericht klopt, is dat in tegenspraak met de deontologie van het Paleis, reageert de woordvoerder van het paleis.

,,Het paleis heeft geen enkele rol gespeeld in de totstandkoming en de verspreiding van die foto's. Normaal gezien kunnen de ouders de hulp van het paleis inschakelen voor het maken van de foto's, maar dat is in dit geval niet gebeurd'', stelde de woordvoerder vanuit Rusland, waar kroonprins Filip momenteel op handelsmissie is.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig