Ecolo is klaar om aan de macht te komen. Die boodschap heeft covoorzitster Isabelle Durant zaterdag gebracht tijdens het laatste verkiezingscongres van de Franstalige groenen.

Durant waarschuwde de militanten voor de compromissen en keuzes die met machtsdeelname gepaard gaan, maar er zal volgens haar geen sprake zijn van zelfverloochening.

'Wij zijn klaar om de handen uit de mouwen te steken. We willen onderhandelen en werken aan compromissen met mensen of groepen die het niet steeds eens met ons zijn, om ons groene project vooruit te helpen. Dat is democratie', stelde Durant tijdens het congres in de Brusselse Botanique.

Volgens Durant betekent regeren 'nog meer dan vroeger dat men niet meer vrij is om te doen wat men wil'. 'De ervaring leert dat het resultaat van een actie niet steeds identiek is aan de oorspronkelijke bedoeling. Maar dat wil niet zeggen dat politiek de kunst van de zelfverloochening is', verklaarde de oud-minister.

De Franstalige groenen, die in de peilingen een sterke score wordt voorspeld, betreuren de wending die de verkiezingscampagne ten zuiden van de taalgrens de voorbije weken heeft genomen, met politieke partijen die almaar agressievere aanvallen lanceren tegen hun tegenstanders.

Covoorzitter Jean-Michel Javaux maakte zich druk over de 'karikaturen' die de voorbije dagen van het programma van Ecolo werden gemaakt. 'Als ze het akkoord over Fortis en BNP Paribas en de contracten met Nederland met evenveel aandacht hebben gelezen als ons programma, dan begrijp ik sommige dingen al wat beter', zei hij.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig