Tobback blijft hand uitsteken naar Dua
mhb
Foto: © Marc Herremans
BRUSSEL - Minister van Leefmilieu en Pensioenen Bruno Tobback (SP.A) blijft hopen dat Groen! een kartel met zijn partij zou vormen. 'Ik zal mijn hand blijven uitsteken tot u ze van pure verveling aanneemt', zei hij woensdag in een debat met Vera Dua (Groen!) op VTM. Dua blijft er echter bij dat een 'linkse eenheidsworst' geen goed signaal naar de kiezer zou zijn.
De groene lijsttrekster voor de Senaat blijft erbij dat een ‘linkse eenheidsworst’ geen goed signaal zou zijn. Tobback, die de Leuvense lijst voor SP.A-Spirit aanvoert, had een Afrikaans spreekwoord voor Dua in petto, dat de gewezen Amerikaanse vicepresident Al Gore wel eens schijnt te gebruiken. ‘Als je snel wil gaan, moet je alleen gaan. Als je ver wil gaan, moet je samen gaan’, luidde het. ‘Ik steek mijn hand uit naar iedereen die mee wil gaan’, aldus Tobback.

Hij wees er ook op dat het gewicht van een partij of kartel tijdens coalitiegesprekken onder meer wordt bepaald door de verkiezingsuitslag. ‘Vandaag laten we kansen liggen. Als we de grootste partij zouden zijn, dan zouden we zwaarder kunnen wegen’, aldus Tobback. Het was een stelling die voormalig partijvoorzitter Steve Stevaert ook aanhaalde na de Vlaamse verkiezingen in 2004.

Voor Dua lijkt de karteldiscussie, die vooral onder het voorzitterschap van Stevaert werd gevoerd, toch wat voorbij. Ze vindt dat de kiezer in 2004 en 2006 een signaal heeft gegeven. Mocht er een kartel komen, dan zou er alleen in Vlaanderen geen ecologische partij zijn, stelde ze. Het is net ‘van cruciaal belang dat ecologisten hun stem laten horen en proberen te wegen op het beleid’. ‘Aan de rechterzijde is er keuze genoeg, we moeten de kiezer ook aan de progressieve zijde een keuze laten’, aldus de Groen!-voorzitster.

Voor het overige discussieerden Tobback en Dua over de vraag of de paarse regering het de voorbije jaren goed heeft gedaan op milieuvlak. Wel zijn ze het er over eens dat de grote milieu-uitdagingen van morgen samen moeten worden aangepakt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in